Artikler Om wawawomb Encyklopædi Kontakt
App

5 ting du skal vide om ægceller

Måske ligger det lidt fjernt i hukommelsen; biologiundervisnigen? De fleste af os trænger til en opfrisker om vores egen krop, så her får du fem fakta - det er æg så ringe endda!

Skrevet af:

Cathrine Widunok Wichmand

Viden om fertilitet

29. januar - 2021

Hos wawawomb dykker vi ned i nogle af de svære områder og gøre dem lidt mere forståelige.

Vidste du, at du, når du som kvinde fødes har ca. en million æg i dine æggestokke og at den 'portion' allerede er halveret ved din første menstruation?

Læs her 5 ting du skal vide om ægceller:

1. Din ægreserve

Hvor mænds sæd reproduceres hver tredje måned, så er du som kvinde født med hele din ægreserve. Du kommer altså ikke til at kunne danne nye, og ved fødsel har du ca. en million æg. En stor del går til i barndommen, så når du når dine teenageår og får menstruation for første gang, så vil du typisk have ca. 500.000 æg tilbage. Du ender kun med at bruge 400-500 æg, for du har 400-500 menstruationer gennem livet.

2. Ægmodningen

Dine æg er ikke født modne men bliver først modnede i æggestokken i forbindelse med din menstruation. Typisk modner du ét æg pr. måned i en ikke-medicineret menstruationscyklus.

3. De største celler i kroppen

Ægceller (oocytter) er den største celle i kroppen og kan ses med det blotte øje - de måler ca. 0,15-0,2 mm.

4. Det står lidt stille

Modsat sædceller kan de kvindelige ægceller ikke bevæge sig af sig selv men hjælpes derimod på vej gennem æggelederen af fimrehår.

5. Limen der får det hele til at hænge sammen

Æggene bor i æggestokkene. Mens æggene hviler og venter på at skulle modnes, er der en form for molekylær lim, som holder sammen på kromosomerne i ægget. Den lim deles så under modningen. “Limen” har sammenhæng med alder, og jo ældre du bliver, jo større risiko er der for, at limen fra hinanden for tidligt i modningsprocessen. Det betyder med andre ord, at arvematerialet går fra hinanden, og det kan medføre kromosomfejl, som kan lede til syndromer såsom Down, Turner eller Kleinfelter. Eller gøre at æggene bliver ufrugtbare.


Har du et emne, du gerne vil vide mere om? Så skriv til os på kontakt@wawawomb.dk

Har du også lyst til at læse...?

Viden om fertilitet

5 ting du skal vide om 'social freezing'

Social freezing diskuteres i forbindelse med Borgerforeslaget omkring kvinders nedfrosne æg. Men hvad betyder begrebet egentlig? Det forklarer vi dig.

29. januar - 2021