Artikler Om wawawomb Encyklopædi Kontakt
App

5 ting du skal vide om sædceller

Spunk, juice, frø, sæd, svømmere, sperm - kært barn har mange navne. Men hvor meget ved du egentlig om de mandlige kønsceller; sædcellerne? Det retter vi op på nu.

Skrevet af:

Cathrine Widunok Wichmand

Mænd i behandling

29. januar - 2021

Hos wawawomb dykker vi ned i nogle af de svære områder og gøre dem lidt mere forståelige.

Savner du lidt trivia om de mandlige kønsceller, du kan kaste efter vennerne eller kollegerne over kaffemaskinen? Eller er biologisundervisningen lidt langt væk, og du selv lidt nysgerrig på, hvad det egentlig er for noget?

Læs her 5 ting, du skal vide om sædceller:

1. Gang i fabrikken

Du kan producere 2300 sædceller i sekundet, og det bliver altså til over otte millioner sædceller i timen.

2. Hvad siger indholdsfortegnelsen?

Sæd er ikke bare én ting. Væsken består af både sædceller og sekreter fra forskellige kirtler i de indre kønsdele og læg dertil både fedt, hvide blodlegemer, afstødte cellerester, kalk og hormonstoffer.

3. Det er ikke størrelsen

Sædceller er små! Sådan rigtig små. Sædcellens hoved er ca. 5 mikrometer langt og ca. 3 mikrometer bredt. Til sammenligning er ægget ca. 130 mikrometer i diameter.

4. Dreng eller pige, hvem bestemmer kønnet?

Dine sædceller afgør kønnet på barnet. Kønskromosomerne hedder enten XX eller XY. De kvindelige kønskromosomer er XX, og derfor vil kvindens æg altid bære et X som kønskromosom. De mandlige kønskromosomer er XY, og derfor bærer sædcellerne enten et X-kønskromosom eller et Y-kønskromosom. Det varierer altså fra sædcelle til sædcelle. Det er derfor, at det er sædcellen, der afgør, om det bliver en pige eller en dreng.

5. Gang i rørene

Ligesom kvinden typisk fødes med æggeledere, som leder ægget fra æggestokken ud i livmoderen, så har du også to sædledere. Det er to lange, tynde rør som forbinder bistestiklerne (hvor sæden modnes) med urinrøret og sædblærerne, så sædcellerne kan komme frem til din penis. Det er også sædlederne man skærer over eller blokerer, når man steriliseres som mand.

Har du et emne, du gerne vil vide mere om? Så skriv til os på kontakt@wawawomb.dk

Har du også lyst til at læse...?

Mænd i behandling

Adam Wichmand: "Jeg føler ikke, at det gør mig til mindre mand"

Adam brugte sine 20'ere på at få sig en uddannelse. Og det var først, da han nåede op i 30'erne og var klar til at få børn, at han blev konfronteret med sin fertilitet.

30. januar - 2021