Artikler Om wawawomb Encyklopædi Kontakt
App

Adam Wichmand: "Jeg føler ikke, at det gør mig til mindre mand"

Adam brugte sine 20'ere på at få sig en uddannelse, blive gift, lande i den rigtige bolig. Og det var først, da han nåede op i 30'erne og var klar til at få børn, at han blev konfronteret med sin fertilitet.

Skrevet af:

Cathrine Widunok Wichmand

Mænd i behandling

30. januar - 2021

wawawomb taler med en række danske mænd om deres eget syn på og forståelse af fertilitet. Hvor meget fylder det i snakken blandt vennerne, og kan de overhovedet huske noget fra seksualundervisningen i folkeskolen?

I dag taler vi med konsulent Adam Widunok Wichmand, som først fandt ud af, at hans sædkvalitet var stærkt nedsat, da han var så klar til børn med sin kone og wawawomb founder Cathrine Widunok Wichmand.

Læs med når Adam deler de gode snakke fra vennegruppen, og hvor intimt de faktisk alle kender hinanden blandt drengene.

Vi interviewer:

Adam W. Wichmand, 37

Gift med Cathrine, et barn og en på vej

Frederiksberg

Hvis du skal skrue langt tilbage, husker du så folkeskolens seksualundervisning?

Jeg husker, at vi sad i biblioteket på skolen og så en video omkring det. Det var en animationsfilm, så vidt jeg husker. Helt præcis hvilket fokus filmen havde, husker jeg ikke. Helt bestemt ikke min egen fertilitet... Den time på biblioteket er det eneste, jeg husker i forhold til seksualundervisning i folkeskolen.

Set på dine 20’ere, hvor mange tanker har du så skænket din fertilitet?

Jeg tror, at det altid har ligget som en tanke i hoved men aldrig som noget alvorligt. Slet ikke noget jeg overvejede at få tjekket eller snakke med min egen læge om. Det gælder også efter en af mine gode venner gik igennem fertilitetsbehandling. Det var stadigvæk kun en fjern tanke i hoved, som aldrig kom til udtryk ved nogen handlinger. Min egen far havde jo trods alt fået børn i en meget sen alder, så regnede nok med at dårlig sædkvalitet ville styre uden om mig.

Jeg husker en episode i gymnasiet, hvor en af mine gode venner fra min klasse blev spurgt af to piger om de måtte teste hans sæd til et projekt i biologi. Han takkede pænt nej tak. Som jeg husker det, var hans primære grund til at takke nej, at han ikke ønskede at vide resultatet – måske slet ikke i det forum/setup.

Jeg selv var omkring 33 år gammel, da min kone og jeg begyndte at snakke alvorligt om det at skulle få børn. Og det var her jeg for første gang blev konfronteret med min egen fertilitet. Det var her omkring jeg blev udredt.

Jeg regnede jo ikke med, at jeg havde et problem.

Når jeg tænkte på børn i 20'erne så var fokus mere på alt det, jeg skulle nå, før jeg var klar til at åbne det kapitel og få de børn; at blive færdiguddannet, at være landet rigtigt jobmæssigt, at være blevet gift, berejst - det var aldrig med fokus på, at jeg skulle gøre det, før min fertilitet dalede...

Har du nogensinde fået testet din sædkvalitet?

Jeg er blevet testet ad flere omgange. Efterhånden så mange gange er jeg er i tvivl om antal test. Der har været nogle stykker i det offentlige og i hvert fald et par enkelte i det private. Det bliver mindre og mindre grænseoverskridende at blive testet for hver gang. Nu er min kone jo i virkeligheden også den, der skal de værste strabadser igennem, når vi taler behandling, så jeg kan akkurat klare at levere sådan en prøve.

Når du er sammen med vennerne, taler I så nogensinde om jeres fertilitet, det at kunne lave børn og sædkvalitet?

Ud af en venneflok på 6 drenge, er vi to som har været i behandling indtil videre. Den sidste har ikke forsøgt at få børn endnu. Så 2 ud af 5 drenge, der har prøvet at få børn. Så ja, snakken er faldet på fertilitet, dårlig sædkvalitet mange aftener. Vi taler om det forløb, vi to drenge har været igennem, og hvad det har haft af betydning for parforholdet, arbejdet, hverdagen mv. Vi taler om udfordringerne ved det, det etiske, adoption, at få lavet prøven mv. Jeg mener, at alle drengene har fortalt, at de har nedsat eller dårlig sædkvalitet heraf to af os med meget nedsat sædkvalitet. Så den dårlige sædkvalitet er ikke kun gældende for de to som har været i behandling, men det er en fællesnævner for os alle.

Hvorfor tror du, at ikke alle mænd taler ligeså åbent om sædkvalitet?

Måske er det tilfældet for mange mænd, men jeg oplever det faktisk ikke i min vennegruppe. Vi taler bestemt om det. Jeg taler faktisk også om det med mænd fra mit arbejde. Måske hænger det sammen med min tilgang og dialog om det. Jeg har aldrig lagt skjul på, hvorfor vi endte i fertilitetsbehandling.

Jeg føler ikke, at jeg har noget at skjule eller at det gør mig til mindre grad mand.

Der er jo en kæmpe udvikling i gang i forhold til seksualitet, metroseksuelle mænd, kønsroller. Så jeg tror, at der er sket en udvikling i forhold til, om mænd kan snakke om deres dårlige sædkvalitet, og jeg tror, den dialog kommer til at flytte sig endnu mere i fremtiden.

Men det er heller ikke mig som står ude ved kaffemaskinen og snakker om fodbold og øl. Ikke fordi jeg står og snakker om sæd over espressoshots, haha! Men jeg ved godt, at det måske ikke er alle, der er trygge ved at tale om fertilitet og infertilitet... Men så skal vi øve os. Det er vigtigt! Vi skal da bare begynde eller fortsætte med at snakke om det. Jo flere der snakker om det, jo mere vil tabuet blive nedbrudt.

Det ville da helt sikkert også have en betydning, hvis forskningen kunne gøre os klogere på, hvorfor så mange mænd i dag har nedsat sædkvalitet. Manglende viden eller information vil kun være med til at skabe misforståelser eller fastholde folk i en forkert illusion. Jo mere informerede vi bliver og kan gøre os selv, jo mindre vil det fylde som tabu, tror jeg. Tabuet ligger også i det uvisse og den manglende forklaring.

Hvem bør vi ellers interviewe på wawawomb? Send os en mail på kontakt@wawawomb.dk

Vil du læse flere interviews?

Viden om fertilitet

Martin Johannes Larsen: "Laptop'en skal IKKE placeres direkte ovenpå klunkerne"

Interview med komiker Martin Johannes Larsen som endnu ikke har børn, men han går nu overvejer at få undersøgt sin sædkvalitet.

30. januar - 2021