wawawomb | Hvad sker der i stimulationsfasen?
Artikler Om wawawomb Klinikker Encyklopædi Kontakt
App

Hvad sker der i stimulationsfasen?

Så er du kommet til stimulationsfasen – og vi vil nu fortælle dig lidt om, hvad der skal foregå i denne fase og hvorfor.

Skrevet af:

Sara-Lisa Schuster-Rossel

Fertilitetsbehandling

28. september - 2021

Den dag, du starter på hormonstimulation, kalder vi for første stimulationsdag. I stimulationsfasen er formålet, at stimulere æggestokkenes vækst af ægblærer. Ægblærerne er det vi kalder follikler.

Stimulationen kan foregå med flere forskellige hormonpræparater alt efter hvad din læge og klinik mener er korrekt for din individuelle situation. Alle præparater indeholder FSH (Follikel stimulerende hormon), og nogle af disse indeholder også LH (Luteiniserende Hormon). Lægen beslutter, hvilket præparat og hvilken dosis, som vil være bedst i din behandling.

Det follikel stimulerende hormon er det kvindelige kønshormon. Det vil faktisk sige, at din krop kender det i forvejen. Hormonet fremmer dannelsen af mere end det ene æg, som en kvinde normalt danner hver måned. Hormonet skal tages som indsprøjtning. Dosis fastsættes altid individuelt af din læge og afhænger typisk af din alder, vægt, antal follikler og AMH niveau (Anti Müllersk Hormon).

Efter nogle dages stimulation kan det være, at du skal supplere med et andet præparat, der forhindrer, at du selv får ægløsning.

På ca. 8. – 10 stimulationsdag vil der være en ultralydsskanning. Her vurderes antallet af follikler (ægblærer) og størrelsen af ægblærerne. Antallet af follikler er individuelt fra kvinde til kvinde, men størrelsen på folliklerne er afgørende for den videre planlægning af fertilitetsbehandlingen. Nogle gange kan det allerede på 8. stimulationsdag besluttes, hvornår du skal tage din ægløsningssprøjte, og hvornår du skal komme til ægoplægning. Andre gange kan det være nødvendigt med en tid til en ekstra ultralydsskanning og en måske også en justering af din hormondosis. Det er forskelligt og der er ikke noget der er bedre end andet.

Vil du læse om medicinen i behandling?

Fertilitetsbehandling

Overblik over medicinkategorier, og hvad de gør i din krop

Vi giver dig et overblik over de forskellige typer af medicin, du typisk får i fertilitetsbehandling og hvordan du kan mærke dem i kroppen.

17. februar - 2021