wawawomb | Hvad sker der i stimulationsfasen?
Artikler Om wawawomb Klinikker Encyklopædi Kontakt
App

Hvad sker der i stimulationsfasen?

Så er du kommet til stimulationsfasen – og vi vil nu fortælle dig lidt om, hvad der skal foregå i denne fase og hvorfor.

Skrevet af:

Sara-Lisa Schuster-Rossel

Fertilitetsbehandling

15. september - 2021

Den dag, du starter på hormonstimulation, kalder vi for første stimulationsdag. I stimulationsfasen er formålet at stimulere æggestokkenes vækst af ægblærer. Ægblærerne er det, vi kalder follikler.

Stimulationen kan foregå med flere forskellige hormonpræparater, alt efter hvad din læge og klinik vurderer som korrekt for din individuelle situation. Alle præparater indeholder FSH (Follikel Stimulerende Hormon), og nogle af disse indeholder også LH (Luteiniserende Hormon). Lægen beslutter, hvilket præparat og hvilken dosis, der vil være bedst i din behandling.

FSH (det Follikel Stimulerende Hormon) er det kvindelige kønshormon. Det vil faktisk sige, at din krop kender det i forvejen. Hormonet fremmer dannelsen af mere end det ene æg, som en kvinde normalt danner hver måned. Hormonet skal tages som indsprøjtning. Dosis fastsættes altid individuelt af din læge og afhænger typisk af din alder, vægt, antal follikler og AMH niveau (Anti Müllersk Hormon).

Efter nogle dages stimulation kan det være, at du skal supplere med et andet præparat, der forhindrer, at du selv får ægløsning.

På cirka 8.-10. stimulationsdag vil der være en ultralydsscanning. Her får du vurderet antallet og størrelsen på dine follikler (ægblærer). Antallet af follikler er individuelt fra kvinde til kvinde, men størrelsen på folliklerne er afgørende for den videre planlægning af fertilitetsbehandlingen. Nogle gange kan det allerede på 8. stimulationsdag besluttes, hvornår du skal tage din ægløsningssprøjte, og hvornår du skal komme til ægudtagning. Andre gange kan det være nødvendigt med en tid til en ekstra ultralydsscanning og måske også en justering af din hormondosis. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, og der er ikke noget, der er bedre end andet.

Typisk vil ægudtagningen finde sted på 10.-12. dagen, men husk på, at der altid vil og kan være forskelle for alle. Det er helt normalt.

Vil du læse om medicinen i behandling?

Fertilitetsbehandling

Overblik over medicinkategorier, og hvad de gør i din krop

Vi giver dig et overblik over de forskellige typer af medicin, du typisk får i fertilitetsbehandling og hvordan du kan mærke dem i kroppen.

17. februar - 2021