wawawomb | Hvordan kan du forberede dig på at starte i fertilitetsbehandling?
Artikler Om wawawomb Klinikker Encyklopædi Kontakt
App

Hvordan kan du forberede dig på at starte i fertilitetsbehandling?

Det er ved at være tid til din behandlingsopstart. Her kan du læse lidt omkring hvordan du kan forberede dig bedst.

Skrevet af:

Sara-Lisa Schuster-Rossel

Fertilitetsbehandling

15. september - 2021

Den indledende samtale

Inden længe skal du i gang med fertilitetsbehandling. I tiden op til kan du forsøge at forberede dig på behandlingstiden så godt som muligt. Det kan du eksempelvis gøre ved at prøve at planlægge den kommende periode, så du på den måde kan forsøge at undgå unødig stress, mens du er i behandling.

Find en balance:

Sørg for at planlægge tiden, så du har så få ting som muligt i perioden. Det gælder både din fritid og dit arbejde.

Prøv for eksempel at overveje, om du kan gøre noget for at planlægge dit arbejde, så der er så lidt arbejdspres som muligt. Om det er at afslutte nogle projekter på arbejdet eller tage dit første behandlingsforløb omkring en ferieperiode kan være forskelligt.

På samme måde så kan det være en god idé at overveje, hvilke sociale arrangementer du skal deltage i i perioden. Her skal du huske, at det er okay at melde fra til ting og begivenheder for at prioritere dig selv. Men husk også, at det er vigtigt, at du ikke isolerer dig.

I bund og grund handler det altså om at finde en balance: Du skal undgå stress, men samtidig finde måder, hvorpå du kan bevare støtten og samværet med dine sociale relationer omkring dig.

Planlæg gode ting for dig selv:

Hvis du sørger for at øge mængden af ting, der gør dig glad og godt tilpas, så vil det være med til at sænke dit stressniveau. Glæde er med til at skabe ro og balance i din krop.

Et godt råd er at være sammen med nogle, som du elsker – det kan være en partner, venner eller din familie. Kærlighed og nærhed reducerer nemlig stress.

Sørg især for at planlægge ting på de dage, hvor det kan være svært. Det kan for eksempel være på de dage, hvor der er testresultater, eller i de perioder, hvor du nemmere bliver træt af processen.

Hvad kan hjælpe dig til at finde ro?

Har du overvejet at prøve mindfullness eller andre afspændingsøvelser for at finde noget ro? Hvis du har, så kan det være en god idé at starte på teknikkerne, inden du starter i behandling, så du allerede har øvelserne under huden og kender til det.

En anden øvelse kan være at skrive dine følelser ned: Overvej og mærk efter, hvordan du har det løbende i processen – og skriv det så ned. At forholde sig til sine følelser på den måde kan være selvterapeutisk og hjælpe dig med at bearbejde dine følelser undervejs og måske hjælpe dig med at komme igennem det hele.

Sørg for at finde på små ting, som kan gøre dagene lidt bedre:

Kan du gøre noget i hverdagen, som forkæler dig lidt ekstra?

Tænk på ting som en lækker middag, en god træning eller et varmt, forkælende bad. Det er selvfølgelig individuelt, hvad du synes er godt, men sørg for at skænke det nogle tanker på forhånd og planlæg det så som små greb i hverdagen.

Når du oplever eller foretager dig ting, som er med til at højne din livskvalitet, vil det have en positiv effekt på dit stressniveau – og derved på din behandling.

Overvej, hvem du vil dele din/jeres behandling med:

Det er meget forskelligt fra behandlingssituation til behandlingssituation, hvad man har lyst til at fortælle til andre – og om man overhovedet har lyst og overskud til at dele sin behandling med andre. Men husk, at det er godt, hvis du har nogen omkring dig, som kan støtte dig i dit forløb.

Samtidig kan det være en stor belastning, hvis alle i din omgangskreds kender til din/jeres behandling og hele tiden stiller spørgsmål – for ligegyldigt i hvor god tro spørgsmålene er ment, så kan det nemt føles som et pres.

Der er flere, der har gode oplevelser med at have en “talsmand”. På den måde skal du kun tænke på at holde én person opdateret, og så ved vedkommende, hvem han eller hun skal opdatere videre. På den måde vil du selv kunne styre, hvem du vil tale med og hvornår.

Vil du læse mere?

Partner og pårørende

Familieeksperten: Set i bakspejlet - en personlig samtale mellem mor og datter

Hvordan er det at være pårørende til en i fertilitetsbehandling? Og hvordan kan selv den mest åbne og ærlige relation blive ændret af behandling, når man pludselig bliver berøringsangst?

07. juni - 2021