Artikler Om wawawomb Encyklopædi Kontakt
App

Lægen: Hvad kan jeg bruge Fertilitetsrådgivningen til?

Du tænker måske ikke på børn endnu, men du kunne godt tænke dig lidt indsigt i og viden omkring din egen fertilitet, og så kan et besøg hos Fertilitetsrådgivningen være en god idé!

Skrevet af:

Marte Saupstad, Læger Formidler

Viden om fertilitet

25. februar - 2021

Hos wawawomb har vi valgt dygtige fagpersoner til at gøre dig og os klogere på kroppen, psyken og relationerne.

Læge Marte Saupstad fra Læger Formidler er Ph.d-studerende ved Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet, hvor hun forsker i optimering ved brug af progesteron og timing i frysebehandling. Derudover arbejder hun i fertilitetsrådgivningen.

Ved siden af mit arbejde som phd-studerende arbejder jeg en gang imellem ved Rigshospitalets Fertilitetsrådgivning. Fertilitetsrådgivningen er et tilbud til kvinder og mænd der ønsker en bedre viden og forståelse af deres fertilitet - uanset om der er planer om en baby eller ej, uanset din civilstatus. Du behøver ikke have en partner, men blot være nysgerrig på, hvordan din fertilitet har det og få lidt bedre viden om den.

Fertilitetsrådgivning blev startet ud fra et ønske om, at vi som læger kunne give unge mennesker en viden og en awareness om deres egen fertilitet og på den måde også være med til at forebygge ,at nogle af de unge kvinder og mænd, vi ser i rådgivningen, kommer tilbage som patienter i fertilitetsbehandling.

Hvornår må jeg komme i fertilitetsrådgivningen?

I Fertilitetsrådgivningen kan du komme alene som mand eller kvinde, eller med din partner. Alle er velkomne, men da vi har lang ventetid, tilbyder vi kun et enkelt besøg per person, så vi kan rådgive og hjælpe flest mulig kvinder og mænd.

Uanset hvem der møder op hos os til rådgivning, så vil vi starte med at fortælle lidt generelt om fertilitet, vores rolle og så taler vi lidt om dine eller jeres formål med at opsøge os på fertilitetsrådgivningen - om I ønsker at lære mere om jeres fertilitet, om I går og ønsker jer en graviditet eller måske tænker I på, hvor længe I kan udsætte en graviditet.

Hvad kan I undersøge i Fertilitetsrådgivningen?

Vi laver simpelthen en screening hos dig eller jer for potentielle risikofaktorer, som kan påvirke enten den kvindelige og mandlige fertilitet.

Kvinden vil få tilbudt at få taget en blodprøve som måler AMH (anti-Müllersk hormon), et hormon som spejler din ægreserve - altså den mængden æg der findes i dine æggestokke. Ved konsultationen vil vi også tilbyde at lave en vaginal ultralydsscanning, hvor vi kigger på livmoder og æggestokke for at se om disse ser raske ud, eller om der findes tegn til sygdom.

Hvis du er mand, så vil du før konsultationen blive bedt om at lave en sædprøve, som du medbringer til klinikken. Denne bliver analyseret, medens vi taler sammen. Og du vil også få lavet et hofte- og et taljemål.

Den sidste del af konsultationen går med til at kigge på resultaterne fra screeningen for risikofaktorer, blodprøven, ultralydsscanningen samt sædprøven. Vi taler om resultaterne, og hvordan disse ser ud. For langt, lang de fleste, der besøger os, vil prøveresultaterne komme tilbage ganske normale, men en gang imellem finder vi kvinder med sygdom i underlivet, en lav ægreserve eller mænd med lav sædkvalitet. Det er derfor sat tid af til sidst til at rådgive om den videre vej, om den indebærer et ønske om børn eller ej.

Hvad nu hvis I opdager noget hos mig, som ikke er, som det skal være?

I Fertilitetsrådgivningen starter vi ikke behandling. Det betyder, at opdager vi en potentiel udfordring, så skal du som kvinde eller mand forbi din egen praktiserende læge og viderehenvises til eventuel behandling derfra.

Det er vigtigt for mig at understrege, at Fertilitetsrådgivningen er et tilbud til “fertilitetsraske” kvinder og mænd. Det vil sige, at du ikke skal have forsøgt at blive gravid i mere end et år, når du opsøger os. Hvis du har forsøgt at blive gravid eller gøre din partner gravid igennem et år, uden succes, så skal du i stedet opsøge din praktiserende læge for udredning og eventuel henvisning til behandling. Tiden er nemlig kostbar, så der er ingen grund til at vente på, at du endelig får en tid hos os, hvis I er nået der til. Når beslutningen om at få et barn er taget, ønsker vi alle, at projekt baby hurtigst muligt kan begynde at tage form for dig eller jer - på hjemmebane eller hos en specialist.

Læger Formidler garanterer kun rigtigheden, evidensen og det faglige belæg i artikler de selv har skrevet. Du kan læse mere om dem her.

Har du et emne, du gerne vil vide mere om? Så skriv til os på kontakt@wawawomb.dk

Vil du vide mere om din fertilitet?

Viden om fertilitet

Lægen: Kvinde, kend din cyklus

Langt de fleste af os bliver en gang om måneden opmærksomme på vores fertilitet; når menstruationen kommer - eller udebliver. Forstå den kvindelige cyklus, en gang for alle.

22. januar - 2021