Artikler Om wawawomb Encyklopædi Kontakt
App

Lægen: Hvordan kan sexsygdomme påvirke min fertilitet?

Måske har du haft en sexsygdom som yngre eller for nyligt, og derfor er du blevet lidt bekymret - kan den egentlig gå ind og påvirke din fertilitet og hvordan?

Skrevet af:

Selma S. Schreiber, Læger Formidler

Viden om fertilitet

04. marts - 2021

Hos wawawomb har vi valgt dygtige fagpersoner til at gøre dig og os klogere på kroppen, psyken og relationerne.

Læge Selma Schreiber er en del af Læger Formidler og arbejder til daglig på Hvidovre Hospital. Selma har særligt fokus på kvindesygdomme, fødsler, og især for reproduktion.

Fertilitet er typisk ikke det, der fylder mest hos unge under 25 år. Og derfor tænker du måske heller ikke over, hvordan sexsygdomme kan påvirke din fertilitet på sigt. Og måske har du også, før eller siden, prøvet at være en tur forbi lægen og blive testet positiv for uvedkommende gæster, uden i øvrigt tænke mere over det.

Men en dag, i takt med at forestillingen om børn bliver mere og mere realistisk, spørger du dig selv, om det virkelig kan passe, at du kan blive steril af at have haft sexsygdom, eller er det bare endnu en vandrehistorie? Pludselig betyder det faktisk noget for dig, om du har beskyttet dig mod sexsygdomme, da du var yngre.

Kan jeg blive infertil af sexsygdom?

Sexsygdomme er seksuelt overførte infektioner (både bakterielle og virale), der overføres primært via seksuel kontakt. De kan angribe de ydre og/eller indre kønsorganer.

Såfremt infektionen vandrer op igennem livmoderhalsen op til livmoderen, er der tale om en underlivsbetændelse, og den kan derfra spredes til æggelederne, æggestokkene og området i det lille bækken og i bughulen. Den hyppigste årsag til underlivsbetændelse i Danmark er klamydiabakterien.

Hvis underlivsbetændelsen rammer æggelederne, er der risiko for, at de aflukkes og derfor hæmmer transporten af ægget fra æggestokkene til livmoderen, hvilket kan påvirke din fertilitet. Risikoen for decideret infertilitet afhænger af alvorligheden af infektionen.

Fakta:

Sundhedsstyrelsen vurderer,

at ca. 25-30% af unge på 25 år

har været i behandling mod en sexsygdom

Efter en underlivsbetændelse bliver 10-15% sterile, og risikoen stiger jo flere underlivsbetændelser, du har haft.

Underlivsbetændelse øger også risikoen for bl.a. kroniske underlivssmerter, smerter under samleje, graviditet udenfor livmoderen, betændelse af leverkapslen og sammenvoksninger i bughulen og/eller bækkenet.

Inden du bliver helt bekymret, peger nyere undersøgelser dog på, at sterilitet forekommer hos færre end 5% af dem, som går med en ubehandlet klamydiainfektion. Husk derfor på, at en simpel klamydiainfektion er noget helt andet end en kompliceret underlivsbetændelse! Da det dog altid er rarere at forebygge frem for at behandle, får du her nogle råd til hvordan underlivsbetændelse (og senfølgerne af selvsamme) kan forebygges.

Hvordan beskytter jeg mig mod underlivsbetændelse?

Vi ved som læger, at du har øget risiko for at få en underlivsbetændelse, hvis du er ung og har ny(e), flere eller skiftende seksualpartner(e).

Fakta:

Op imod 10% af seksuelt aktive

unge er smittede med klamydia

Du kan selv nedsætte risikoen for underlivsbetændelse ved at beskytte dig med kondom, som er det eneste præventionsmiddel, der beskytter mod de fleste seksuelt overførte infektioner. Hvis du bruger det korrekt og hver gang, er kondomet cirka 97% sikkert - og helt uden bivirkninger.

Jeg anbefaler, at du bruger kondom ved partnerskift eller ved tilfældig sex. Ved fast (og sikker) seksualpartner er der dog mange, der foretrækker andre metoder.

Bør jeg lade mig teste regelmæssigt mod seksuelt overførbare infektioner?

Du kan nedsætte risikoen for underlivsbetændelse ved at sørge for at blive testet for seksuelt overførbare infektioner, eksempelvis klamydia, gonorré og mycoplasma.

Har du skiftende partner, så bør du blive testet regelmæssigt  -  for din egen og andres skyld.

Der er nemlig en vis risiko for, at du slet ikke mærker nogen symptomer. Sådan er det faktisk for mange med seksuelt overførbare infektioner; de har ikke symptomer, ej heller ved klamydiainfektion (op imod halvdelen af kvinderne og tre fjerdedele af mændene). Derfor er det relevant for dig at få det undersøgt, hvis du har haft det, vi som læger kalder “risikoadfærd”; hvis du på nogen måde kunne være blevet udsat for smitte, selvom du ikke har symptomer.

Derudover øges din risiko for underlivsbetændelse i forskellige situationer, hvor bakterier (hvis du er smittet) kan få adgang til livmoderen, fx ved spiraloplægning og ved gynækologiske indgreb (ikke ved gynækologisk undersøgelse, men hvis man fører instrumenter op i livmoderen - fx ved en provokeret abort).

Som læge anbefaler jeg derfor altid klamydiatest inden spiralanlæggelse, provokeret abort og lignende situationer, hvor der kan føres bakterier op i livmoderen.

Blandt dem, der udvikler symptomer på underlivsbetændelse, får nogen smerter i nedre del af maven/underlivet, kulderystelser, feber, gul/grønt og/eller øget udflåd og evt. blødningsforstyrrelser. Søg læge hvis du får tegn på underlivsbetændelse, da du i så fald skal i behandling.

Det er vigtigt for mig at understrege, at min artikel her blot har fokus på infertilitet. Nogle seksuelt overførbare infektioner kan potentielt have alvorlige (og i nogle tilfælde livsfarlige) følgevirkninger, hvis de ikke opdages og behandles i tide. Gå derfor til læge ved tvivl eller symptomer, og hellere én gang for meget end for lidt.

Læger Formidler garanterer kun rigtigheden, evidensen og det faglige belæg i artikler de selv har skrevet. Du kan læse mere om dem her.

Har du et emne, du gerne vil vide mere om? Så skriv til os på kontakt@wawawomb.dk

Referencer:
Patienthåndbogen, 2019/2020
Sundhedsstyrelsen
Gormsen A, Diernæs J, Hoffmann S, Koppelhus U. Klamydia og lymphogranuloma venereum. Ugeskr Læger. 2018

Vil du læse mere om sexsygdomme?

Viden om fertilitet

Sexeksperten: Dit overblik over dine præventionsmuligheder

Der findes ca. ti præventionsformer til kvinder og to til mænd - hvad kan de? Vi giver dig her overblikket sammen med Emma Hyldgaard fra Sexekspressen.

03. februar - 2021