wawawomb | Lægen: Hvornår er en menstruationscyklus uregelmæssig?
Artikler Om wawawomb Klinikker Encyklopædi Kontakt
App

Lægen: Hvornår er en menstruationscyklus uregelmæssig?

Din menstruationscyklus er vigtig at kortlægge, hvis du ønsker at være gravid. Den kan nemlig afsløre en underliggende udfordring, som skal lægebehandles for at kunne lykkes med det.

Skrevet af:

Anna Grynnerup, Læger Formidler

Viden om fertilitet

18. februar - 2021

Det er vigtigt at få klarlagt din cyklus og eventuelle uregelmæssigheder, hvis du skal starte i behandling, og når du forhåbentligt en dag bliver gravid. Læge Anna Grynnerup gør os her klogere på, hvordan en regelmæssig menstruation ser ud.

I forbindelse med din udredning hos lægen, så vil et af spørgsmålene til dig være, om din cyklus er regelmæssig. Hvis du ikke ved det, så er det en rigtig god idé at begynde at notere, hvornår din menstruation starter - på dagen. Sæt et lille ‘m’ eller kryds i kalenderen, og noter evt. også, hvor længe din menstruation varer.

Din første menstruationsdag er tilbagevendende vigtig - for at få klarlagt din cyklus og evt. uregelmæssigheder, hvis du skal starte i behandling, og når du forhåbentligt en dag bliver gravid.

Hvordan defineres en regelmæssig menstruation?

En regelmæssig menstruation, der kommer ca. hver 21. til 35. dag er en ret god indikator for, at du som kvinde har ægløsning og en normal cyklus. Dette gælder også, selvom cyklussen er lidt uregelmæssig. Som jeg har beskrevet tidligere er de forskellige trin i cyklussen afhængige af hinanden - altså vil en regelmæssig menstruation være et udtryk for at de andre trin i cyklussen også har fundet sted.

Anna Grynnerup

Læge og en del af Læger Formidler. Har længe
arbejdet på Gynækologisk-Obstretisk
afdeling på både Hvidovre og Rigshospitalet,
hvor hun har forsket i blandt andet AMH-målinger
til at måle ægreserven hos kvinder.

Du, som har en regelmæssig menstruation, har derfor som udgangspunkt ikke noget at bekymre dig om, i forhold til om du danner modne æg hver måned. Men der kan selvfølgelig være andre årsager til, at du ikke bliver gravid.


Hvordan defineres en uregelmæssig menstruation?

Omvendt, hvis du slet ikke har menstruation eller din cyklus varer over 35 dage - fx at der kan gå flere måneder mellem menstruationer, så er det en indikator for, at du ikke har ægløsning og derfor kan have sværere ved at at blive gravid.

Hvad nu hvis jeg slet ikke får min menstruation?

Hvis en menstruation udebliver, skal du selvfølgelig altid udelukke en graviditet først. Men hvis menstruationen udebliver i mere end 3-6 måneder (uden graviditet), eller du generelt har sjældne menstruationer, bør du tage en snak med sin egen læge omkring det. Også selvom du måske ikke går og ønsker sig en graviditet.

Manglende eller sjældne menstruationer bør udredes og behandles, fordi de kan hænge sammen med og medføre lave østrogenniveauer, hvilke kan påvirke kroppen på længere sigt fx påvirke knoglerne. Det er faktisk bevist, at østrogen påvirker samtlige organer i kroppen.

Årsager til manglende menstruationer:

Stor psykisk belastning

I de mange tilfælde skyldes manglende menstruationer (og manglende ægløsning), at du som kvinde udsætter din krop for stort fysisk stress fx anoreksi, ekstrem mængde træning eller stort vægttab. Altså negativ energibalance. Det kan også skyldes en stor psykisk belastning.

Da det i sidste ende er hjernen, der styrer vores menstruationscyklus, kan hjernen sende signaler om, at nu ikke er et godt tidspunkt at blive gravid. Det er i virkeligheden en overlevelsesmekanisme, der skal sikre, at du som kvinde ikke bliver gravid i tilfælde af ekstrem sult eller i ekstrem psykisk belastning. Kroppen prioriterer simpelthen sin egen overlevelse. Smart, ikke?

Det er meget forskelligt, hvor meget der skal til i forhold til at stoppe menstruationerne. Den gode nyhed er, at ægløsning og menstruation vender tilbage, når kroppen får ro og næring nok. Nogle kvinder kan have meget svært ved at skære ned på træningen eller at spise mere, og i det tilfælde vil det være en rigtig god idé at tale med din læge om det.

PCOS

Ved uregelmæssige menstruationer, der kommer sjældent (over 35 dage i en cyklus), er der stadig en vis produktion af østrogen fra de modnende æggeblærer, men ægløsning vil ofte udeblive. Årsagerne kan være de samme som nævnt ovenfor, men en sygdom, der er vigtig at kende hvis du har sjældne eller helt udeblevne menstruationer er polycystisk ovariesyndrom (PCOS). PCOS er en forstyrrelse i æggestokkenes kønshormoner, der hos nogle kan give manglende eller sjælden ægløsning og derfor infertilitet.

Hypofysen

En anden mere sjælden årsag til manglende menstruationer er sygdom i hypofysen, hvor hypofysen producerer for meget af et hormon kaldet prolaktin, der stopper dannelsen af FSH og LH og dermed stopper modningen af ægblærer.
Dette er ikke en farlig sygdom, men kan opdages i en simpel blodprøve og bør behandles, hvis man har den. Prolaktin er i øvrigt det samme hormon, som sørger for, at man danner mælk efter en fødsel, og som kan forklare at mange ammende kvinder oplever udeblevne menstruationer. Dog bør det lige nævnes, at amning ikke er en sikker prævention, da der godt kan komme en ægløsning, selvom man ammer.

Sjældne årsager

Derudover findes en række sjældnere årsager til manglende eller sjældne menstruationer. Hvis du har et graviditetsønske og har en cyklus, der er over 35 dage (eller slet ikke har en cyklus), så kan du blive henvist til undersøgelser hos en gynækolog og evt. fertilitetsbehandling.

Læger Formidler garanterer kun rigtigheden, evidensen og det faglige belæg i artikler de selv har skrevet. Du kan læse mere om dem her.

Vil du vide mere om cyklus?

Viden om fertilitet

Lægen: Kvinde, kend din cyklus

Langt de fleste af os bliver opmærksomme på vores fertilitet en gang om måneden; når menstruationen kommer – eller udebliver. Forstå den kvindelige cyklus én gang for alle.

22. januar - 2021