Artikler Om wawawomb Encyklopædi Kontakt
App

Mette & Olivias dagbog: "Skal vi lave et barn?" - kapitel 3

Olivia bliver opereret for sin cyste, men som opfølgning på operationen har de et møde med en gynækolog. Olivias ægreserve er lav. Hvis hun vil bære et barn, er det nu.

Skrevet af:

Mette Villadsen

Diagnoser

28. januar - 2021

Hos wawawomb følger vi Mette og Olivias dagbogsfortælling; fra det første møde mellem de to til at ønsket opstår om at blive forældre sammen. De deler som fertilitetsbehandlingen udfolder sig, og vi håber med dem!

Kære Dagbog,

... Og du fagre nye verden.

Dagen efter Olivia er blevet opereret for cysterne, ringer den kirurg, som foretog operationen. Systemet er stadig i lockdown-mode, og opfølgningen på operationen er således telefonisk. Vi har heldigvis haft mulighed for at snakke sammen, så vi har skrevet de spørgsmål ned, som trænger sig på. Olivia har ondt i maven efter operationen, men også stærke smerter i den højre skulder. Det bliver naturligt samtalens omdrejningspunkt, smerterne.

Olivia er imidlertid så heldig, at hun har fået fjernet cysten på den venstre æggestok ved kikkertoperation, som blot indebærer et snit inde i navlen, hvor en kikkert bliver ført ind, samt tre små snit, et under navlen og et på hver side, hvor selve operationen udføres gennem. Under operationen blæses bughulen op, fyldt med gas, så det er nemmere at komme til. Gassen bliver efter operationen suget ud igen, så godt som det kan lade sig gøre. De vil dog altid være små bobler tilbage, som naturligt efterfølgende diffunderer ud af kroppen. Det lyder som en røverhistorie, men det er den resterende gas, som forårsager smerterne i Olivias højre skulder, den helt vanvittige og totalt uventede smerte, som hun døjer med i dagene efter operationen.

wawawomb, Mette og Olivia, endometriose

Et par uger senere mødes vi med Olivias gynækolog i Århus til en opfølgende samtale. Inden aftalen har Olivia fået bud på at gå til lægen for at få taget en håndfuld blodprøver.

Onsdag eftermiddag sætter vi kursen mod centrum og er heldige at få en parkeringsplads lige uden for klinikken. Erik, gynækologen, lægger hårdt ud og indleder samtalen med at tale om resultaterne efter operationen, at Olivia har endometriose, og at han derfor har fået taget et par ekstra tests af hendes fertilitet i forbindelse med de blodprøver hun har fået foretaget.

Fertilitet.

Det er en ny vinkel. Vi har naturligvis googlet os helt tørre i halsen på endometriose. Vi har læst om behandling af smerter, bivirkninger, operation, cyster, hvordan man får sygdommen, om man kan spise sig til bedring, vitaminer osv. Selvfølgelig har vi også læst om, at man kan være udfordret på sin fertilitet, hvis man har fået diagnosen endometriose, men det er ikke noget, vi har fokuseret på. Ikke før nu.

Erik har fået målt Olivias AMH niveau, resultatet han forelægger os er 7,3.

Ikke nogen enheder, bare 7,3. Når man er mellem 25-30 år er det lavt og under gennemsnittet. Faktisk så lavt at Erik siger, at hvis vi på et tidspunkt kunne tænke os, at Olivia skal bære et barn, så skal vi få fingeren ud og begynde behandling, hellere i går end i morgen.

Jeg kan helt ærligt ikke huske de præcise detaljer fra resten af konsultationen. Vi talte helt sikkert om, hvor fint Olivia var helet, om hvor mange smerter hun trods operationen stadig havde i maven, og om hvad der kunne gøres ved det. Jeg kan langt tydeligere huske, hvad der skete, da vi kom ud af klinikken, og solen skinner os i øjnene. Vi går hånd i hånd hen til bilen, men bliver enige om, at vi trænger til en is. Det er trods alt sommer, solen skinner og ja, vi trænger...

Efter lidt tulren rundt i Århus’ gader, ender vi i bunden af Botanisk have med hver sin is. Siddende på græsset nyder vi en lille bitte lykkestund af dansk sommer trods masser af bekymringer og ’den-du-ved-nok’ virus.

Grunden til, at den eftermiddag er så nem at huske er, at vi tager en stor beslutning.

Vi er begge på vej ind i vores tredivte år. Vi bor sammen, vi har været kærester i to år og har i øvrigt den seneste tid gennemgået en udvidet IKEA-test med både lockdown, karantæne og sygdom - uden at vi er blevet trætte af hinanden! Vi har begge to et ønske om at skabe en familie. Og vi har ingen gode undskyldninger for at vente, tværtimod. Vi vil gerne have et barn, sammen.

Det var en god eftermiddag.

For god ordens skyld får jeg taget de samme blodprøver, dem der siger noget om fertilitet. Mine værdier er helt efter bogen og ligger pænt indenfor gennemsnittet, så vi går videre og får en aftale i kalenderen med Olivias praktiserende læge, så vi sammen kan få en henvisning til fertilitetsbehandling...

Kærlig hilsen Mette

Vi styrker fællesskabet og bryder med ensomheden, når vi deler. Har du også lyst til at dele dine oplevelser med os, så skriv til os på kontakt@wawawomb.dk

Vil du læse mere af Mette og Olivias historie?

Diagnoser

Mette & Olivias dagbog: Fra Australien til Århus - kapitel 1

Mette og Olivia bliver stormende forelskede, og da Olivia flytter hertil fra Australien sættes alt på spisen. Alt går hurtigere og snakken om fremtiden lander hurtigt imellem de to.

28. januar - 2021