Artikler Om wawawomb Encyklopædi Kontakt
App

Mette & Olivias dagbog: Endometriosen - kapitel 2

Mette og Olivia er i Australien, så Mette kan opleve Olivias hjemland. Den store rejse før børn. Fem vidunderlige uger går, men som hjemrejsen nærmer sig, får Olivia pludselige mavesmerter.

Skrevet af:

Mette Villadsen

Diagnoser

28. januar - 2021

Hos wawawomb følger vi Mette og Olivias dagbogsfortælling; fra det første møde mellem de to til at ønsket opstår om at blive forældre sammen. De deler som fertilitetsbehandlingen udfolder sig, og vi håber med dem!

Kære Dagbog

Vi tog afsted i februar, og hvilken oplevelse for mig! Det var en fornøjelse at møde alle, at se hvor hunden bliver luftet om morgenen, høre fuglenes eksotiske triller om morgenen gennem køkkenvinduet hos Olivias forældre og i virkeligheden lære min kæreste at kende i hendes verden.

Vi kørte mange ture rundt i smukke NSW og snakkede om vores fremtid. Det var svært at snakke om fremtiden og eventuelle babyer lavet i Danmark, fordi det helt naturligt vil betyde, at Olivia ikke lige foreløbigt kommer til at flytte tilbage til den by, hun for blot to år siden flyttede fra.

Vi blev derfor enige om, at nyde turen og ikke tage emnet op før i starten af 2021, når vi begge to havde haft mulighed for at fejre vores 30-års fødselsdage i slutningen af året.

Vores rejse begyndte efter fem uendeligt dejlige uger at lakke mod enden, og vi søgte ned mod kysten syd for Sydney for at besøge en af Olivias bedste veninder og fejre et meget forsinket nytår med masser af gode bobler og et stort tapasbord. Vi havde en dejlig og skrækkeligt våd aften.

wawawomb, Mette & Olivias dagbog, endometriose

Den næste morgen gik turen tilbage op gennem bjergene til byen, hvor Olivias forældre bor. Derfra skulle vi med tog mandag morgen til Sydney for at fange vores fly.

Det skulle vise sig ikke helt at gå sådan.

På bilturen op gennem bjergpasset blev Olivia virkeligt dårlig.

Hun kunne ikke sidde ned i bilen på grund af smerter i maven, og vi måtte flere gange trække ind til siden, så hun kunne komme ud og trække frisk luft og ja, kaste op. Vi mistænkte den foregående våde aften og de snoede veje op gennem bjergene.

Langt om længe nåede vi frem til Olivias forældres hus, hvor smerterne i løbet af et par timer desværre kun blev værre. Olivias mor, som arbejder som sygeplejerske, endte med at ringe til vagtlægen, da der i familien tidligere har været to alvorlige tilfælde af blindtarmsbetændelse. Da vi skulle med flyet allerede den næste dag, mente hun, at det var bedre at få undersøgt det nu, frem for at strande i Quatar på vej hjem med stærke smerter.

Lad mig lige for en kort bemærkning nævne, at dette skete den 15. marts 2020, kun fire dage efter, af statsministeren lukkede Danmark ned.

Derfor var det naturligvis ekstraordinært vigtigt ikke at møde op i lufthavnen og have det dårligt, og endnu værre ikke få lov at stige om bord på det fly, som skulle få os helt hjem til Danmark.

Vi endte med at køre ind på skadestuen, hvor Olivia blev undersøgt, fik ordineret et par ’stærke pamol’ og en god nats søvn. Smerterne aftog, og vi kørte tilbage fra skadestuen. Vi blev nusset ekstra om, lagde puzzlespil om aftenen, og Olivia blev lagt i seng med en varmedunk og en formaning fra sine forældre om at få en god nats søvn!

Desværre endte det med, at jeg klokken to om natten vågnede ved at Olivia lå og græd. Hun havde så stærke smerter i maven, at hun ikke kunne holde ud at være i sin krop. Jeg trøstede hende så godt, som jeg har lært, men måtte efter to timer give op og vække hendes mor, så vi igen kunne køre på skadestuen.

Olivia blev indlagt, og jeg måtte ringe til forsikringsselskabet og fortælle, at vi ikke kunne nå vores fly senere på dagen.

Olivia fik først en CT scanning, som udelukkede en sprængt blindtarm. Der var dog tydelige skygger på scanningsbillederne omkring hendes venstre æggestok. Omkring klokken 8 om morgenen, blev hun derfor kørt til ultralydsscanning, mens jeg måtte sidde og vente i akutmodtagelsen, da hospitalerne i Australien også var begyndt at have restriktioner omkring besøgende på grund af Covid.

Der går et par timer før, vi får svar på scanningen, og budskabet er klart. Der er en 30 mm cyste på Olivias venstre æggestok, som lækker væske. Højest sandsynligt grunden til de enorme smerter, som Olivia det seneste døgn har oplevet. Lægen ordinerer fred og ro en uges tid, før vi kan få lov at flyve hjem igen.

I øvrigt får vi at vide, at det er vigtigt, at vi får fat i en gynækolog i Danmark, som efter seks uger kan undersøge Olivia igen og lave en udredning. Vi brugte den ekstra uge i Australien på at solbade, gå små ture med hunden, køre på stranden og var i øvrigt bare sammen med familien!

Den 23. marts tidligt om morgenen landede vi i Danmark og kunne vende næsen hjem mod Århus og 14 dages karantæne.

Vi brugte de 14 dage på at få snakket. Vi gik ture og nød, at vi ikke er tvunget til at mødes nogen. Olivia kontaktede en gynækolog og fik en tid i kalenderen til en undersøgelse 6 uger senere.

Der gik dog ikke mere end 3 uger, før jeg en sen nattetime vågnede ved at Olivia igen krampede rundt i sengen med vanvittige smerter... Vi ventede fire timer ind til gynækologen endelig havde telefontid. Heldigvis var de søde, og fordi alt var i lockdown, lavede de en akut tid til Olivia på Skejby, da de vurderede, at hun muligvis skulle have fjernet cysten for at få smerterne til at gå væk. Et par timer senere kørte jeg Olivia på Skejby og måtte vinke farvel til hende på fortovskanten, fordi pårørende ikke har nogen adgang på hospitalet.

Et par timer senere ringede Olivia og bad om at blive hentet. De havde ugen efter planlagt en operation, så cysten kunne komme ud. Siden scanningen i Australien var cysten vokset med ca. 20 mm i diameter, og det går altså ikke – den skal væk!

Heldigvis gik det hele som det skulle, kirurgen på dagsafsnittet på Skejby var dygtig, så Olivia kom ud på den anden side af operationen med begge æggestokke i behold. Dog også med den triste nyhed, at grunden til smerterne er endometriose...

Kærlig hilsen Mette

Vi styrker fællesskabet og bryder med ensomheden, når vi deler. Har du også lyst til at dele dine oplevelser med os, så skriv til os på kontakt@wawawomb.dk

Vil du læse mere af Mette og Olivias historie?

Diagnoser

Mette & Olivias dagbog: "Skal vi lave et barn?" - kapitel 3

Olivia bliver opereret for sin cyste, men som opfølgning på operationen har de et møde med en gynækolog. Olivias ægreserve er lav. Hvis hun vil bære et barn, er det nu.

28. januar - 2021