Artikler Om wawawomb Encyklopædi Kontakt
App

Mette & Olivias dagbog: Et æg overlever - kapitel 7

Ventetiden i behandling er næsten den sværeste, og julestemningen og hyggen vender på en tallerken, da Mette og Olivia får besked fra Horsens, et sølle æg har klaret skærene.

Skrevet af:

Mette Villadsen

Diagnoser

28. januar - 2021

Hos wawawomb følger vi Mette og Olivias dagbogsfortælling; fra det første møde mellem de to til at ønsket opstår om at blive forældre sammen. De deler som fertilitetsbehandlingen udfolder sig, og vi håber med dem!

Kære Dagbog

De næste fem dage går stille og roligt, vi pynter op hjemme i stuen og prøver at hygge os med hinanden, julekalender, stearinlys og hvad der nu ellers hører til nedtælling op mod jul og den 10. december.

Vi snakker kun et par gange i løbet af de fem dage om æggene, det er svært at forholde sig til dem, som de ligger der, helt nede i Horsens i et varmeskab. Verden er i sandhed forunderlig og ret fantastisk, tænk om det kunne lade sig gøre, at starte et liv så langt væk fra den livmoder, som senere forhåbentligt skal være grosted.

Den 10. december kommer, om morgenen hygger vi os i den tidlige morgenstund, tager begge et langt bad og nusser rundt. Vi går og venter på besked fra klinikken i Horsens, om vi skal komme til den planlagte aftale lidt over 10.

Desværre får Olivia en nedslående sms.

’Du skal desværre ikke komme. Du vil blive kontaktet telefonisk senere eller førstkommende hverdag. Der er et æg, vi lader stå til i morgen, for at se om det bliver egnet til at fryse.

Venlig hilsen Regionalhospitalet Horsens’

Føj, hvor kan stemningen sådan en morgen i december vende. Fra at gå og være håbefulde, og i virkeligheden slet ikke have overvejet muligheden for, at æggene ikke blev klar, til pludselig at tvivle på hele projektet.

wawawomb, endometriose, Mette & Olivia

Vi havde tidligere snakket om, at den dag, hvor vi ville få svar på en blodprøve, om et eventuelt æg havde sat sig fast, det faldt præcist på Olivias trediveårs fødselsdag, og det ville alt andet lige være en trist besked at modtage, hvis vi ikke var heldige. Ikke engang at få mulighed for at få sat et æg op, det havde vi slet ikke overvejet.

Den dag var selvsagt ikke så sjov. Jeg kan faktisk ikke huske hvad vi lavede, men der blev knebet en tåre hist og her, det er sikkert. Ud på eftermiddagen, lige før telefonerne i Horsens lukker, ringer vi for at høre en opdatering. Receptionisten oplyser os om, at vi vil blive ringet op om fredagen.

Fredag morgen kommer og går, og endelig omkring middag ringer Olivias telefon.

Det er en af sygeplejerskerne, som er nået frem til os på sin liste. Vi snakker lidt om, hvordan vi har det, at vi føler, vi har fået en ordentlig mavepuster!

Hun fortæller, at det syvende æg trods sine kammeraters tragiske skæbner, faktisk har klaret sig gennem nåleøjet, og derfor allerede sent torsdag aften er kommet på frys. Det er selvfølgelig en god nyhed, men det føles også lidt som en sølle trøst.

Da vi er så tæt på juleferien, skal Olivia, hvis hun begynder at bløde før den 24. december, starte på p-piller igen, for at undgå unødvendige blødninger og risiko for opblomstring af endometriosen. Hvis blødningen først starter efter den 24. kan vi melde os til behandling via klinikkens hjemmeside og gå ’direkte’ videre. Uanset hvilket udfald, skal vi i sidste ende kontakte klinikken den 4. januar, hvor de åbner igen efter juleferien.

Allerede den 19. december begynder Olivia dog at bløde, så vi agerer derefter.

Den 22. skruer vi op for hyggen, mødes med et hold venner udendørs i den gamle by og fejrer, at Olivia fylder 30. Om aftenen åbner vi en god flaske bobler, som vi nyder i fulde drag inden den står på juleferie hos min familie i Vestjylland de følgende dage.

Vi hopper ind i det nye år sammen med et par venner, de samme venner, som vi har set de sidste mange uger. Vi tager regeringens anvisninger om at se så få mennesker som muligt meget seriøst. En positiv coronatest vil definitivt betyde, at chancen for en positiv graviditetstest bliver udskudt på uvis tid.

Den 4. januar oprinder, og vi ringer til klinikken i Horsens på slaget 9, hvor telefonerne åbner. 30 opkaldsforsøg senere må vi erkende, at vi ikke er de eneste, som gerne vil snakke med de gode folk i Horsens. Heldigvis ender vi med at komme igennem på telefonen, og den søde receptionist vi får i røret sætter en telefonsamtale op med en sygeplejerske allerede dagen efter.

Restriktionerne gør det nemt at besvare opkaldet, både Olivia og jeg arbejder hjemmefra, og vi kan derfor begge høre, da Olivias mobiltelefon ringer.

Vi fortæller sygeplejersken, at vi er blevet anbefalet at ringe ind til klinikken, for at få bekræftet, at vi kan komme i behandling, hvis Olivia stopper på sine p-piller. Det er en lidt kringlet forklaring, men så snart vi nævner endometriosen og risikoen for at udvikle cyster, går det i orden. Sygeplejersken mener ikke, der er nogen udfordring i, at Olivia stopper på sine p-piller, når den pakke, hun har gang i, er tom. Hun noterer endda i vores papirer, at vi har snakket sammen. Vi aftaler, at vi skal tilmelde os behandling som normalt via deres hjemmeside på Olivias første fulde dag med blødning.

Som aftalt, så gjort.

Fire dage senere melder vi os til behandling med fryseæg i egen cyklus uden hormoner.

Hvis en af mine veninder havde oplyst mig om, at de havde tilmeldt sig ovenstående for bare et halvt år siden, ville jeg havde lignet et stort spørgsmålstegn, det er jo nærmest volapyk for almindelige mennesker. Ikke desto mindre er det nu ’bare’ en del af vores hverdag i år 2021.

Den 11. januar modtager vi en mail i e-boks, hvor vores behandling bliver bekræftet, og Olivia skal komme til scanning den 20. januar...

Kærlig hilsen Mette

Vi styrker fællesskabet og bryder med ensomheden, når vi deler. Har du også lyst til at dele dine oplevelser med os, så skriv til os på kontakt@wawawomb.dk

Vil du læse mere af Mette og Olivias historie?

Diagnoser

Mette & Olivias dagbog: Ægudtagningen - kapitel 6

Mette og Olivia er endelig nået til den store dag; ægudtagningen, og de triller forsigtigt fra Århus til Horsens og gør sig klar til indgrebet. Nu er det nu.

28. januar - 2021