Artikler Om wawawomb Encyklopædi Kontakt
App

Mette & Olivias dagbog: Overgangsalder før de 30 - kapitel 5

Behandlingen er i gang! Mette og Olivia starter på medicinen og laver små ritualer omkring nålene - men så kommer nedreguleringen og den kunstige overgangsalder...

Skrevet af:

Mette Villadsen

Diagnoser

28. januar - 2021

Hos wawawomb følger vi Mette og Olivias dagbogsfortælling; fra det første møde mellem de to til at ønsket opstår om at blive forældre sammen. De deler som fertilitetsbehandlingen udfolder sig, og vi håber med dem!

Kære Dagbog

Den 28. oktober pakker vi bilen og kører til Horsens. I virkeligheden er det bare os selv og en stak mundbind, vi pakker. Det er blevet til den nye normal.

Vi ankommer til klinikken i god tid og finder en parkeringsplads, venter lidt i bilen og møder op indenfor den anviste tid på maksimum 5 minutter før vores aftale.

Olivia kommer op i en behagelig (!) gynækologstol, hvor intet mindre end fire personer indtager deres plads mellem hendes ben. En læge, en sygeplejerske, en sygeplejerskestuderende og en lægestuderende. Godt at stolen har plads omkring sig og i det mindste ikke har de sædvanlige kolde metalbøjler!

Scanningen forløber heldigvis uden grimme overraskelser om nye cyster, og mens Olivia tager tøj på efter scanningen, bliver læge og sygeplejerske enige om, hvordan vores behandling skal startes.

Da vi har den ubudne gæst, endometriose, ombord, starter vi ud med en måned med nedregulering af Olivias naturlige hormoner. Dette giver bedre mulighed for ikke at blive overstimuleret senere i behandlingen. Den søde sygeplejerske vejleder os i, hvordan vi, når vi har været forbi apoteket, skal sørge for at Olivia hurtigst muligt får en sprøjte med nedregulering, nemlig en omgang med Leuprorelin acetat. Vi bliver også vejledt i, hvordan vi finder og bestiller en sæddonor, hvilke forskellige donorer vi kan vælge imellem, og hvornår vi senest skal sørge for at få bestilt. Sidst men ikke mindst får vi også oplysningen, at de endometriose-relaterede smerter, som dagligt generer, de bliver sat på pause med nedreguleringen.

wawawomb, Mette & Olivia, Endometriose

Dagen efter har apoteket fået den store sprøjte hjem, og vi begynder en ny tradition. Olivia ligger på sengen, og jeg forbereder sprøjten, spritter maveskind af og sørger for at den rette dosis finder vej gennem nålen. Tænk sig så mange nye ting man skal lære her i livet.

Den 2. november er vi blevet enige om, hvilken donor vi gerne vil bruge. Vi er blevet enige om en åben donor, så vores fremtidige barn har mulighed for at opsøge donor efter sin 18-års fødselsdag.

Vi finder en, som har nogle af de samme træk, som os selv. Blå øjne, blondt hår og søde babybilleder. Og så i øvrigt en som er sød mod børn og høj. Vi har joket med, at når vi nu ikke kan vælge at få vores egne gener 50/50, så kan vi lige så godt gå efter nogle slanke gener for vores fremtidige barn.

Dagen efter får vi besked pr. mail, at vi har fået vores førsteprioritet blandt de tre donorer, vi har ønsket. Det er dejligt at have i tankerne.

Og så begynder Olivia at føle nedreguleringen. Hun vågner med hedeture, har humørsvingninger og er i det hele taget lidt skidt tilpas. Det er helt efter bogen, men helt ærligt er der jo ingen der, før de bliver tredive ønsker sig en måned med overgangsalder, nødvendigt eller ej.

Den 17. november kører vi igen til Horsens. Vi skal til den første scanning og forhåbentligt have planlagt resten af forløbet.

Under scanningen finder lægen 5 follikler i den højre æggestok og 3 i den venstre. Livmoderslimhinden er helt tynd, og det er tydeligt at se, at Olivia har været på nedregulering. Alt er med andre ord, lige som det skal være.

Efter scanningen snakker vi med en sygeplejerske om den videre behandlingsplan. Vi skal på vej hjem fra klinikken forbi apoteket efter den første kasse Menopur. Om aftenen blander jeg den første sprøjte, og vi er i gang med opregulering. Planen er lagt, så vi i 9 dage skal sørge for at vores aftenritual indeholder en omgang Menopur. Det er en helt særlig lugt, sådan en pakke har. Både ren og sygehusagtig, men også kemisk og på en skør måde spændende. Olivia begynder at kunne mærke forskel på sin krop. Hun føler på en måde, at hun får den tilbage efter en måned med skørt humør, hedeture og forstyrret nattesøvn.

Menopuren er et follikelstimulerende hormon, som skal få de små follikler, der ligger i æggestokkene, til at vokse sig store og frugtbare. Det er desværre ikke det eneste, der sker.

Med opreguleringen kommer også Olivias daglige smerter tilbage, smerter, som hun forbinder med endometriose. Normalt kan hun tage en kombination af ipren og panodil, men det er ikke en mulighed, når man er i behandling, da de kan have negativ indflydelse på chancen for at blive gravid.

Den 26. november kører vi igen til Horsens, Olivia må selv ind på klinikken for at blive scannet. Denne gang drejer det sig kun om en scanning, og jeg må derfor ikke deltage. Efter en halv times ventetid i bilen kommer Olivia ud fra klinikken med en ny recept på mere menopur og planen om tre dage mere med den helt særlige lugt. I øvrigt virker depot-nedreguleringen ikke mere, så vi tilføjer efter lægens ordrer gonapeptyl til den daglige aftenrutine. Det passer med, at jeg giver en omgang menopur i den højre side af maveflæsket, og en omgang gonapeptyl i den venstre. What a cocktail...

Kærlig hilsen Mette

Vi styrker fællesskabet og bryder med ensomheden, når vi deler. Har du også lyst til at dele dine oplevelser med os, så skriv til os på kontakt@wawawomb.dk

Vil du læse flere kapitler fra Mette og Olivia?

Diagnoser

Mette & Olivias dagbog: "Skal vi lave et barn?" - kapitel 3

Olivia bliver opereret for sin cyste, men som opfølgning på operationen har de et møde med en gynækolog. Olivias ægreserve er lav. Hvis hun vil bære et barn, er det nu.

28. januar - 2021