wawawomb | Overblik over medicinkategorier, og hvad de gør i din krop
Artikler Om wawawomb Klinikker Encyklopædi Kontakt
App

Overblik over medicinkategorier, og hvad de gør i din krop

Vi giver dig et overblik over de forskellige typer af medicin, du typisk får i fertilitetsbehandling, hvad de hjælper dig med og hvordan du kan mærke dem i kroppen.

Skrevet af:

wawawomb

Fertilitetsbehandling

17. februar - 2021

Hos wawawomb dykker vi ned i nogle af de svære områder og gøre dem lidt mere forståelige.

Måske har du hørt ordet 'GnRH antagonist', nedreguleringsmedicin eller 'stimulationsmedicin'. Men hvad gør de forskellige medicingrupper i kroppen? Det forklarer vi dig her.

Fortæl mig lige, hvad er 'nedreguleringsmedicin'?

Hvis du er i "lang protokol", skal du typisk starte på nedreguleringsmedicinen på din 21. cyklusdag. Fordelen ved den lange behandling er, at den er mere fleksibel og derfor nemmere kan passes ind i din (og til tider lægens) planlægning. Det nedreguleringsmedicinen gør er, at den midlertidigt sætter din krops normale hormonudskillelse ude af drift. På denne måde opnår læge en god kontrol med æggestokkenes ægudvikling, som er nødvendig i behandlingen.

Det der rent fysisk sker er, at medicinen blokerer for kroppens mulighed for at lave ægløsnings-signal, når der er modne æg. Det er vigtigt, da man på den måde forhindrer, at der kan komme ægløsning før ægudtagningen. Derfor kalder man også medicinen for GnRH antagonister. Medicinen går nemlig ind og dæmper udskillelsen af de overordnede kønshormoner FSH & LH. Disse to kønshormoners funktion er, at styre æggestokkenes funktion.

Mange oplever bivirkninger ved brug af nedreguleringsmedicin, for man sætter jo kroppens normale hormonudskillelse ud af drift - det kan svare til, at du kortvarigt går 'kunstigt' i overgangsalder; du kan fx opleve hedeture og humørsvingninger. Sørg for at tale med en eventuel partner eller pårørende om dette inden, så de forstår, hvad du går igennem.

Med nedreguleringsmedicinen er det vigtigt, at du tager medicinen på faste tidspunkter hver dag. I perioden hvor du tager nedreguleringsmedicinen, kan du opleve at få en blødning. Men bare rolig - det er normalt og en del af behandlingen.

Nogle GnRH agonister bruges også som "ægløsningssprøjte", selv om du ikke har været igennem nedreguleringsprotokol. Mere om det herunder!

Gnrrr.... Hvad for noget? GnRH-antagonister!

Det er knapt så mundret; GnRH-antagonister. Men det betyder altså: Gonadotropin Releasing Hormone. Og det lyder måske lidt som en skurk fra en tegnefilm! Men... Hvad gør det? GnRH-antagonister er en medicingruppe, som forhindrer hypofysen i at udskille LH (luteiniserende hormon, som er kroppens ægløsningssignal).

GnRH-antagonister bruges både i et nedreguleringsforløb men også i kort protokol, når man nærmer sig sin naturlige ægløsning, for at forhindre tidlig ægløsning, for det er vigtigt for lægerne at kunne bestemme ægløsningen ret præcist ifht. at time ægudtagning.

Får du den som injektion, kan der være kløe og irritation på indstiksstedet.

Stimulationsmedicin: Hvad skal stimuleres?

Det er æggestokkene, det handler om. Og når du skal stimulere æggestokkene til at modne æg, benytter man sig af stimulationsmedicin. Stimulationsmedicin indeholder FSH (follikel stimulerende hormon), som er kroppens eget ægmodningshormon, der stimulerer æggestokkene til at modne æg.

Normalt vil du i en cyklus modne 1-2 æg, men med de doser FSH man bruger i fertilitetsbehandling, kan man få æggestokkene til at modne mere end ét æg i cyklus. Lægerne ser gerne, at kroppen modner 8-10 æg. For mange modne æg er ikke et succeskriterium nødvendigvis, da du så kan komme i risikogruppen for overstimulering.

Du vil kunne opleve lokal ømhed ved indstiksstedet. Mange oplever også en tyngde og ømhed i underlivet som dagene skrider frem med medicinen. Og så kan stimulationsmedicin medføre overstimulation.

Ægløsningsmedicin: Den er 'on the clock'!

Helt grundlæggende, så sørger ægløsningsmedicin for, at færdigmodne æggene og gør dem klar til ægløsning.

Der er en 'timer' på denne, for den fremkalder ægløsning ca. 35-40 timer efter, at du har givet dig selv indsprøjtningen. Det er derfor virkelig vigtigt, at du tager sprøjten på det tidspunkt, som din læge har angivet. Tidspunktet er nemlig nøje planlagt ud fra det tidspunkt din ægudtagning skal foregå. Æggene tages typisk ud ca. 35-36 timer efter injektionen. Når æggene bliver taget ud, er de færdigmodnede - men du har faktisk ikke haft en naturlig ægløsning endnu.

Vær opmærksom på, at ægløsende medicin sammen med andre hormoner kan medføre overstimulation, hvis der er modnet mange æg, som bliver taget ud. Læs mere om det her.

Østrogen- og progesterontilskud: Det tror jeg, at jeg har hørt om før, ikke?

Det er meget muligt, for østrogen og progesteron er de to kvindelige kønshormoner. Det er hormoner, som kroppen danner naturligt i æggestokkene. Kort fortalt, er funktionen for hormonerne at opbygge livmoderslimhinden, så den opnår en tykkelse, hvor den er klar til at tage imod et befrugtet æg.

I forbindelse med IVF/ICSI anvendes stilskudene til at styrke slimhinden efter ægudtagningen og til at hjælpe kroppen til at holde på ægget, indtil kropppens naturlige hormonproduktion overtager. En læge kan også ordinere dig medicintyperne ved en FER-behandling; når du får lagt et fryseæg op eller hos kvinder, der skal modtage donerede æg for at opbygge slimhinden i livmoderen.

En af ulemperne ved medicintyperne kan være følelsen af at blive oppustet - man kan se ud som om, man er gravid i fjerde måned, selv om man kun lige har fået lagt et æg op. Medicin kan både forårsage ”luft i maven” og diarre.

Har du også lyst til at læse...?

Fertilitetsbehandling

Overblik over den gængse medicin samt bivirkninger

Med en recept i hånden er du på vej på apoteket. Vi har samlet listen til dig med det mest gængse medicin og forklarer dig kort og godt, hvad den gør ved din krop.

22. februar - 2021