wawawomb | PCOS: Isabellas hud ændrede sig pludseligt og var første tegn ubalance
Artikler Om wawawomb Klinikker Encyklopædi Kontakt
App

PCOS: Isabellas hud ændrede sig pludseligt og var første tegn ubalance

Huden er det første, der reagerer, da Isabella stopper på p-piller, og det bliver gradvist værre. Hun bliver sendt til gynækolog, og han kan hurtigt afdække, at Isabella har PCOS.

Skrevet af:

Barbara Sonja Saouma

PCO(S)

02. februar - 2021

wawawomb interviewer Isabella.

Isabella var just kommet ud af et længere forhold som 20-årig, og derfor valgte hun at stoppe med at tage p-piller. Kort efter begyndte hendes krop og hud. Huden blev mere og mere uren og fedtet, og det krævede en ærlig far der påtalte forandringen, før Isabella fik ringet til sin læge og fik en tid til en gynækologisk undersøgelse.

Hvordan opstod de første tegn på PCOS hos dig?

Jeg var omkring 20 år gammel. Vi er tilbage i vinteren 2012. Hele familien var taget afsted sammen på skitur. Det var efterhånden sjældent, at vi alle tog afsted sammen, efter jeg var fløjet fra reden, hvilket betød at jeg havde glædet mig ekstra meget, til familie tid, at komme væk, og bare være ude i det fri. Det var også på denne skitur at det gik op for mig, at noget ikke var som det skulle.

Om Isabella:

Isabella Poulsen, 29 år

Arbejder i Novo Nordisk

Udstationeret i Malaysia de sidste 5,5 år

Nogle måneder forinden, var min hud langsomt begyndt at opføre sig underligt. Den var blevet meget fedtet, og bumserne var begyndt at pible frem. Ikke kun i ansigtet, men alle mulige steder på kroppen. Det havde jeg aldrig oplevet før. Jeg tænkte, det var fordi, at min krop skulle vende sig til ikke længere at være på P-piller efter 6-års parforhold, eller at kroppen reagerede på, at mit ungdomsforhold ikke holdte, som jeg havde drømt om, det skulle. Jeg var ikke sikker. Der var sket så mange ting på det tidspunkt, så jeg glædede mig egentlig bare over, at min menstruation ikke var kommet, siden jeg stoppede p-pillerne - for så skulle jeg ikke forholde mig til det.

Min far tog dog tyren ved hornene og påtalte elefanten i rummet på skituren. Han spurgte til, hvad der dog var sket med min hud. Jeg kunne ikke svare ham, og der gik desværre lang tid før, at jeg fandt ud af, hvorfor min hud reagerede så voldsomt. I mellemtiden prøvede jeg 100 forskellige produkter, forsøgte at ændre madvaner, gik til forskellige læger og specialister. Intet hjalp. Huden blev kun værre.

Du prøvede en masse produkter, intet hjalp, hvad var dit næste skridt?

Jeg kan ikke huske, hvordan det kom i stand, men jeg fik en henvisning til en gynækolog. At besøge ham var i grunden en meget praktisk oplevelse. Han startede med at stille et par spørgsmål, jeg lagde mig på briksen, og i stedet for det normale check, scannede han min livmoder indefra.

Det var første gang, jeg så min egen livmoder, og det så helt vildt ud - alle de små runde cirkler på skærmen. Jeg tænkte, der var mange. Rigtig mange.

Og uden tøven fortalte han mig, sådan helt rolig og praktisk, at jeg havde PCO. Som om at det var det mest naturlige i verden, nærmest en selvfølge eller hvad han skulle have til aftensmad. Han forklarede, at de små runde cirkler i virkeligheden var cyster, jeg kunne se på scanningen. Det var åbenbart meget normalt. Så tog han nogle flere tests for at undersøge, om jeg måske havde andre symptomer.

Isabella PCOS wawawomb

Forklarede gynækologen dig, hvad PCO kunne betyde for dig?

Nej. Jeg tog faktisk bare direkte på arbejde, tænkte ikke mere over det, men jeg fik alligevel fortalt min chef, sådan lidt henkastet, at jeg havde fået konstateret PCO. Og da så hun så noget bekymret ud og spurgte, om jeg var okay.

Min mor gentog min chefs bekymrede mine, da jeg ringede. Jeg var ikke helt sikker på, hvorfor de reagerede sådan. Såvidt jeg forstod, var der jo bare et par ekstra cyster i min livmoder og gynækologen havde sagt, det var ufarligt.

Det var først i en snak med min chef, at jeg fik leveret beskeden om, at kvinder med PCO ofte har svært ved at få børn.

... Men igen, det tænkte jeg ikke mere over. For jeg var ung, og jeg skulle jo ikke have børn i den nærmeste tid. Den tid, den glæde. Eller bekymring.

Efter et par dage blev jeg indkaldt til gynækologen igen. Rigtig nok, jeg havde PCOS. Forhøjet testosteron og udebleven menstruation det sidste år. For mig var det en stor lettelse at få en diagnose. Nu var der endelig en forklaring på, hvorfor jeg havde udviklet acne. Nu kunne jeg endelig få en behandling. Så jeg fik lidt mere information af lægen; PCO-foldere, en henvisning for at se en hudspecialist for min acne, og ellers besked på at komme tilbage til klinikken, når jeg en dag begyndte at overveje børn.

Hvordan var det at få diagnosen?

Ærligt, jeg var lettet, da jeg forlod klinikken. Men jeg gik jo hjem og googlede. Forhøjet testosteron, insulinresistens, diabetes, overvægt, øget hårvækst. Og så skiftede jeg fra lettelse til fuldstændig panik. Jeg brugte ugerne efter gynækologbesøget til at tømme nettet for artikler om PCOS. Jeg ville bare gerne have styr på min hud! Ja, som 20-årig universitetsstuderende var jeg som så mange andre enormt optaget af, hvordan jeg så ud. Det handlede om at se smart og lækker ud.

Og efter lidt tid tog jeg min nye diagnose som en udfordring. Jeg begyndte på en acnekur, holdte nøje øje med jeg var aktiv minimum en time om dagen, læste bøger om PCO-mad og skrev ned hvad jeg spiste, hver dag. Maden skulle bestå af 40% protein, 40% fedt, 20% kulhydrater. Men det var kun sjovt de første 3-4 måneder. Min hud blev rød, følsom og hævede op af acnekuren. Det blev en konstant kontrol at sikre jeg spiste korrekt - jeg fik kvalme ved tanken om at spise mere kylling, og det krævede al min energi og viljestyrke at få trænet minimum 1 time om dagen. Det begyndte at føles som om, at PCOS var en forbandelse.

Hvad fyldte mest for dig dengang; tanken om mulig infertilitet, medicinen, huden?

Huden. Det tog næsten et år før min acne, det var væk. Det slog mig helt ud af kurs. Det fyldte bare alt og var klart det værste ved PCO'en.

Jeg holdte stille og roligt op med at gå ud, følte mig usikker.

I lang tid så jeg faktisk kun familie og de aller tætteste venner og veninder. Det var som om, at acnen nu betød, at jeg var grim og derfor ikke værdig i andres øjne.

Som ung kvinde synes jeg, at selvværd, selvtillid, anerkendelse og ens person flyder fuldstændig sammen. Det krævede mange timer og samtaler med min mor og veninder at forstå, at acnen ikke definerede mig, at jeg stadig var den samme. Jeg fik en helt ny forståelse og empati for mennesker, der hver dag kæmper med deres hud.

Men scroll et år frem; jeg bestod min bachelor, var næsten færdig med min acnekur, og tilbage på p-piller. Det hele stabiliserede sig igen. Og jeg slap for nogen andre symptomer i den tid.

Men nu, ti år senere, hvad fylder mest nu?

I alle mine parforhold siden starten af 20’erne, har jeg været meget åben omkring det faktum, at jeg havde PCOS. At jeg måske en dag ville udvikle acne igen, eller allervigtigst, ville få svært ved at få børn. Næsten 10 år senere, er det nu den del af PCOS, der gør mig allermest bekymret.

Jeg har ikke været af mine p-piller, siden jeg fik konstateret PCOS, og jeg har tit tænkt, at jeg for alt i verden ikke måtte vente for længe med at få børn, for hvad nu hvis jeg ikke kan?

I dag er jeg 29, jeg fylder snart 30. Jeg ved stadig ikke, om jeg vil få svært ved at få børn. Det fylder mere og mere, når jeg ser andre omkring mig blive gravide. Jeg har ofte tanker om, hvorvidt jeg skal fortælle andre, når min partner og jeg begynder at forsøge at blive gravide. Jeg ved ikke om andres begejstring og forventninger vil være for meget, for hvad nu hvis det tager mange år før det lykkes?

Projekt baby skulle jo gerne ende med at være en god oplevelse og ikke en praktisk omstændighed med lægebesøg, hormonindsprøjtninger og parforhold frustrationer. Men jeg kender også den virkeligheden, jeg kigger ind i.

Tiden må vise, hvad der sker. For nu, håber jeg, og krydser fingre for, at jeg er så heldig, at jeg kan få børn. Med en hjælpende hånd eller ej.

Vi styrker fællesskabet og bryder med ensomheden, når vi deler. Har du også lyst til at dele dine oplevelser med os, så skriv til os på kontakt@wawawomb.dk

Vil du vide mere om PCOS?

PCO(S)

PCOS: Efter ti år med p-piller opdagede Malene sin uregelmæssige menstruation

Malene får sin menstruation sent og starter p-piller med det samme uden en undersøgelse fra lægen. Derfor opdager hun ikke sin PCOS, før hun står og ønsker sig en graviditet.

29. januar - 2021