wawawomb | Sexeksperten: Hvad er de mest almindelige sexsygdomme?
Artikler Om wawawomb Klinikker Encyklopædi Kontakt
App

Sexeksperten: Hvad er de mest almindelige sexsygdomme?

... Og vigtigst af alt, hvordan beskytter du dig bedst imod dem? Nogle seksuelt overførte sygdomme kan nemlig ende med at påvirke din fertilitet, så husk kondomet.

Skrevet af:

Sexekspressen

Viden om fertilitet

18. marts - 2021

Det kan være svært at finde rundt i forskellene på de seksuelt overførte sygdomme. Derfor har vi fået sexekspert og medicinstuderende Stine B. Thomasen til her at give et overblik over de signaler, du kan (og skal) være opmærksom på.

SOS! En forkortelse vi normalt kender som det internationale nødsignal, men det er nu ikke gamle morsekoder, det skal handle om. SOS har fået en ny betydning - Seksuelt Overførte Sygdomme, som dækker over de forskellige sygdomme, der kan smitte under samleje, også kendt som kønssygdomme. I det følgende gennemgår jeg de hyppigste SOS’er, deres symptomer, smitteveje, testformer og hvordan de behandles.

En vigtig forskel på seksuelt overførte sygdomme er, om infektionen er forårsaget af enten en virus eller en bakterie, da det har betydning for behandlingen og forløbet af sygdommen. For når du smittes med en seksuelt overført virus, bliver den i kroppen, men er ikke nødvendigvis altid aktiv og kan heller ikke udryddes. Som læger kan vi blot symptombehandle, når virussen er i udbrud. Er sygdommen til gengæld forårsaget af bakterier, kan den nemt behandles med antibiotika, og du kan derfor slippe fuldstændig af med bakterieinfektionen igen.

Klamydia

Klamydia er en bakteriel, seksuelt overført infektion. Det er klart den hyppigste SOS i Danmark, og det anslås, at der hvert år smittes ca. 50.000 personer med klamydia - primært unge under 25 år. Den store udbredelse skyldes, at sygdommen ofte ikke giver symptomer, og derfor ved man sjældent, at man er smittet og derved kan give smitten videre.

Smitte: Sygdommen overføres via slimhinderne i skeden, på penishovedet og i endetarmen under ubeskyttet sex.

Symptomer og følger: I mindst halvdelen af tilfældene er sygdommen helt uden symptomer. Hvis der er symptomer, er det typisk udflåd fra urinrøret (mænd), udflåd fra skeden og sviende smerter ved vandladning. Hvis du er mand, får du hyppigere symptomer, end hvis du er kvinde. I komplicerede tilfælde kan der hos kvinder opstå underlivsbetændelse og i den forbindelse komme betændelse i æggelederne. Dette ses dog sjældent (under 10%) ved de ubehandlede infektioner. Hos mænd kan der udvikles betændelse i bitestiklerne. En ubehandlet underlivsbetændelse kan føre til aflukning af æggelederne og derfor til ufrivillig barnløshed. Efter analt samleje kan der opstå infektion i endetarmen med smerter og udflåd.

Infektionen kan også opstå i øjnene, hvilket viser sig som øjenbetændelse. Dette ses for det meste kun hos nyfødte, hvor en mor med klamydia overfører det til barnet under fødslen.

Test: Som kvinde podes du med en vatpind i skeden, for mænd bruger man en urinprøve. Ved begge prøver undersøges der for DNA fra klamydiabakterien. Det er nemt at blive testet for klamydia, og ofte kan du selv udføre podningen enten hos lægen eller hjemme.

Behandling: I langt de fleste tilfælde kan der behandles med en enkelt dosis af antibiotika. Desuden skal du huske at bruge kondom i 14 dage efter, at du har startet antibiotikabehandlingen for at undgå smitte på ny.

Forebyggelse: Klamydia forebygges ved at undgå ubeskyttet sex. Anvendelse af kondom giver god beskyttelse.

Gonorré

Gonorré er en bakteriel, seksuelt overført sygdom, og den er stort set identisk med klamydia. Den har samme kedelige statistik, da der er sket en kraftig stigning i antallet af tilfælde i Danmark - primært hos unge under 25 år.

Smitte: Gonorré smitter ligesom klamydia via slimhinder i skede, penishoved og endetarm ved ubeskyttet sex, men kan også smitte fra mor til barn under fødslen (ses som øjenbetændelse hos barnet). Smitte kan også ske til mandlerne i halsen ved oralsex.

Symptomer og forløb: Svie ved vandladning (er værst hos dig som mand, hvor det kan føles som at tisse glasskår) og øget gulligt udflåd fra urinrøret eller skeden. Ca. 50 % af de smittede kvinder har ingen symptomer, hvorimod mænd ofte har symptomer. Ved smitte gennem analsex kan du få smerter i endetarmen og udflåd. Ved øjenbetændelsen findes gulligt pus i øjnene.

Ligesom klamydia kan ubehandlet gonorré i sjældne tilfælde give betændelse i æggelederne og medføre, at du bliver infertil. Det kan også øge risikoen for graviditet uden for livmoderen. Hos manden kan den give betændelse i bitestiklerne.

Test: Podning med vatpind fra skede eller urinrør, urinprøve for mænd. Ved analsex og oralsex også podning fra endetarmen og halsen. I de fleste tilfælde testes der samtidig for klamydia, da samme prøve kan bruges til at teste for begge bakterier. Igen kan man ofte selv lave podningen.

Behandling: Antibiotika

Forebyggelse: Undgå ubeskyttet sex, kondomet vil give dig god beskyttelse.


Herpes (forkølelsessår/genital herpes)

Herpes er en virusinfektion, der findes både i en genital version (på kønsorganerne og anus) og en oral version (på læberne). Begge former kan smitte på kønsorganerne, læberne og anus.

Op til 80% bliver i deres liv smittet med herpesvirus, særligt den orale version, men kun en brøkdel får egentlige udbrud. Du kan altså godt være smittet med virussen uden nogensinde at få sår.

Symptomer: Når herpes går i udbrud får man væskefyldte blærer, der bliver til sår. Man kan også få hovedpine, muskelsmerter og feber. Er man først inficeret, er det en “evig” infektion, og udbruddene sker oftest, hvis man er stresset/syg. Udbruddene ses hyppigst på læber, omkring anus og på kønsorganerne. Man vil ofte føle en sviende, brændende fornemmelse i området.

Smitte: Sker ved ubeskyttet samleje, oralsex og kys hvor der sker kontakt med et herpesudbrud eller området omkring - såkaldt kontaktsmitte. Herpesvirus kan også overføres ved anden direkte og indirekte kontakt med det åbne herpessår (fx ved at drikke af samme glas).

Test: Kan oftest diagnosticeres af lægen ved udseende af sår, og ellers kan såret podes, hvor man undersøger for DNA fra herpesvirus.

Behandling: Da det er en virusinfektion kan man kun behandle udbruddet, og ikke den egentlige infektion. Der findes forskellige cremer man kan smøre på blærerne.

Forebyggelse: Grundet placeringen af sårene er det sjældent beskyttende at bruge kondom, da det simpelthen muligvis ikke dækker såret (på penis). Da herpes er meget smitsom er det derfor vigtigt ikke at dyrke sex eller kysse under et udbrud. Har man rørt ved et herpesudbrud er det vigtigt at vaske hænderne efterfølgende for ikke at smitte andre eller sig selv et andet sted på kroppen, fx fra forkølelsessår på munden til kønsorganer eller øjne.

Kønsvorter

Kønsvorter skyldes en virusinfektion med Human Papilloma Virus (HPV), det har du måske hørt om i forbindelse med HPV-vaccinen? HPV findes i flere variationer, hvoraf kun nogle af typerne giver kønsvorter. Visse typer kan også give livmoderhalskræft samt kræft i mund, hals og endetarm. Man vaccinerer derfor imod de hyppigste typer, som giver kræft og kønsvorter med HPV-vaccinen, som tilbydes til både drenge og piger.

Symptomer: Ved smitte med kønsvortetypen kan du udvikle kønsvorter, der er en lille, hvidlig blomkålslignende vorteudvækst. Der kan være kløe lige inden og under udviklingen af vorterne. Vorterne er ufarlige, men kan være generende. Vorterne sidder på kønsorganerne, huden omkring og ved anus, men kan også sidde på slimhinderne i skeden, urinrøret og i munden. De fleste er kun bærere af HPV-infektionen og vil ikke udvikle kønsvorter.

Smitte: HPV smitter ved direkte kontakt med kønsvorter under udbrud. Generelt smitter HPV ved ubeskyttet sex.

Test: Ved synlige kønsvorter er diagnosen ligetil. Ved tvivl kan man tage prøver fra vorterne og teste for DNA fra HVP.

Behandling: Da kønsvorter skyldes en virusinfektion, kan udbruddene behandles, men virussen kan ikke slås ihjel. Lægen kan behandle med frysning, cremer eller penslinger med væske. I svære tilfælde henvises til en specialist i hud- og kønssygdomme, der kan fjerne kønsvorterne i lokalbedøvelse (operation, frysning eller laserbehandling).

Forebyggelse: Kondom beskytter ikke, da det ikke nødvendigvis dækker vorterne, og der er risiko for, at det kan sprænge, hvis de gnider mod kondomet. Det er derfor vigtigt ikke at dyrke sex under et udbrud, og at vaske hænder hvis du rører ved et udbrud.

HIV/AIDS

HIV står for Human Immunodeficiency Virus og er en livslang infektion, der langsomt ødelægger ens immunforsvar. HIV er den infektion du får, hvor AIDS er den tilstand du ender i, når antallet af celler i immunforsvaret er rigtig lavt. Når du har udviklet AIDS, er kroppen ikke længere i stand til at undgå og bekæmpe ellers ufarlige infektioner, og der kan opstå infektioner som ikke ses ved et normalt immunforsvar. Man dør altså ikke af AIDS men af en anden infektion såsom lungebetændelse eller af kræft, som der er større risiko for.

Der er ca. 200 nye HIV-infektioner anmeldt årligt i Danmark, hvoraf størstedelen er mænd. HIV ses hyppigst hos mænd, der har sex med mænd, hvor der oftere dyrkes ubeskyttet sex, da der ikke er risiko for graviditet, og slimhinden i endetarmen er mere tilbøjelig til at briste, hvorved åbne sår gør smitten mulig.

Smitte: HIV smitter via kropsvæsker som sæd og skedesekret ved ubeskyttet sex - både oralt, vaginalt og analt samt via blod. Smitte fra mor til barn under fødslen er lille, men kan forekomme. Generelt set er risikoen for smitte med HIV i Danmark meget lille, og er man velbehandlet for HIV, er smitterisikoen stort set lig 0. Der er ingen risiko for smitte ved kys!

Symptomer: Ugerne efter smitte kan symptomerne være influenzalignende og vare i et par uger, eller infektionen kan være asymptomatisk. Herefter går der en længere periode uden symptomer (op til 10 år), indtil man udvikler AIDS.

Test: Man tester for HIV via blodprøver.

Behandling: Behandlingen mod HIV er livslang og består af en kombination af flere forskellige lægemidler. HIV-infektionen kan ikke fjernes fra kroppen, men den kan holdes fuldstændig nede, så immunforsvaret ikke bliver påvirket, og den kan også bedre immunforsvaret hos personer med AIDS. Velbehandlede personer med HIV lever derfor i dag stort set lige så længe som resten af befolkningen.

Forebyggelse: Kondom beskytter mod smitte under samleje. Undgå at dele nåle/kanyler (ved stofmisbrug), da det smitter via blod. Ved god medicinsk behandling for HIV undgås smitte.

Syfilis

Syfilis er en bakteriel seksuelt overført sygdom, som tidligere var meget sjælden i Danmark, men har haft fremgang de sidste år. Der konstateres årligt ca. 750 nye tilfælde af syfilis i Danmark, hvoraf 98% er mænd, der primært er smittet af andre mænd. Men du har måske også hørt om, at Karen Blixen fik syfilis kort efter sit ægteskab blev indgået i starten af 1900-tallet?

Smitte: Syfilis kan smitte ved vaginal-, anal- og oralsex.

Symptomer: Der findes tre stadier af syfilis. Det første stadie kommer efter ca. 3 uger med et 'uømt' sår (som kan gøre, at det er svært at opdage, hvis det sidder fx oppe i skeden). Det andet stadie kommer efter ca. 6-8 uger med udslæt og influenzalignende symptomer. Det sidste stadie optræder efter 3-15 år og kan være livstruende. Det kan give betændelse i centralnervesystemet og lammelse.

Test: Man kan teste, om man har syfilis gennem en blodprøve.

Behandling: Syfilis behandles med antibiotika og er dermed nem at behandle.

Forebyggelse: Undgå ubeskyttet sex. Kondom giver god beskyttelse.

Konklusion

SOS - jeg er faret vild!

Det kan være svært at finde rundt i forskellene på de seksuelt overførte sygdomme, men det bedste råd jeg kan give med herfra, er at lytte til de ”nødsignaler” din krop kan sende.

Vær opmærksom på ændringer og nyopståede symptomer, og bliv så hellere testet en gang for meget end en gang for lidt! Særligt ved skiftende seksualpartnere men netop også fordi, at der hyppigst ikke er nogle symptomer.

Og så kommer vi ikke udenom, at din bedste hjælp i en nødsituation er det gode gamle kondom.

Sexekspressen er et seksualoplysningsprojekt, som arbejder non-profit med at undervise og sikre unge mennesker et sundt forhold til deres krop og seksualitet. Læs mere om Sexekspressens arbejde her.

Vil du læse mere om seksuelt overførte sygdomme?

Viden om fertilitet

Lægen: Hvordan påvirker prævention min fertilitet?

Måske er du nået dertil i livet, hvor børn ikke er så langt ude i fremtiden, og du tænker måske også over, om den prævention, du tager, kan have en indvirkning på din fertilitet?

03. februar - 2021