Artikler Om wawawomb Encyklopædi Kontakt
App

Sexeksperten: Klamydia kort fortalt

Klamydia er den hyppigste seksuelt overførte sygdom i Danmark - og den er lumsk. For ikke nok med at den kan være svær at opdage, du kan både som mand og kvinde risikere infertilitet.

Skrevet af:

Sexekspressen

Viden om fertilitet

09. april - 2021

Hos wawawomb har vi valgt de dygtigste fagpersoner indenfor deres felt til at gøre dig og os klogere på kroppen, psyken og relationerne.

Sexekspressen er et seksualoplysningsprojekt, som arbejder non-profit med at undervise og sikre unge mennesker et sundt forhold til deres krop og seksualitet. De underviser i samtykke, grænser, prævention, seksuelt overførte sygdomme og her får du din vigtigste viden om den hyppigste seksuelt overførste sygdom i Danmark; klamydia, skrevet af sexekspert og medicinstuderende ved Københavns Universitet Jonathan Krogh Schlosser.

Hvis du har fulgt bare en lille smule med til seksualundervisningen i folkeskolen, så har du med al sandsynlighed hørt ordet klamydia før. Men hvad er det egentlig for noget, og hvorfor er det vigtigt at vide noget om i forbindelse med fertilitet?

Først og fremmest er klamydia en af de hyppigste seksuelt overførte sygdomme i Danmark - og derfor har du måske hørt tilstrækkeligt meget om den, til at du ikke nødvendigvis rigtig lytter længere. Men det skal du! Det er nemlig sådan, at kvinder risikerer at blive sterile, hvis klamydia får lov at være ubehandlet for længe. Men hvad med mændene – er det overhovedet relevant at snakke om mænd i den her kontekst? (spoiler alert: ja, det er det!).

Klamydia kort fortalt

Klamydia er en bakteriel infektion som overføres seksuelt – og det gælder ligegyldigt hvilken “indgang”, man benytter (til gengæld kan det ikke smitte ved, at man sidder i jacuzzi sammen med en anden som er smittet, som var tilfældet for Frank i KLOVN).

Vidste du at...?

I 2018 fandt man på landsplan

34.400 smittetilfælde ud af 276.000

testet for klamydia?

Hos kvinder kan ubehandlet klamydia som nævnt medføre sterilitet, hvis æggestokkene skulle gå hen og blive beskadigede. Men mændene har som udgangspunkt ingen æggestokke, men det betyder ikke, at en klamydiainfektion er ufarlig for mænd! Ubehandlet klamydia hos mænd kan give bitestikelbetændelse, som giver hævelse i testiklerne og gør super ondt. Bliver det så heller ikke behandlet i tide, kan infektionen påvirke sædvejen og medføre (you guessed it): sterilitet. Så for både mænd og kvinder medfører klamydia risikoen for infertilitet. Faktisk kan en klamydiainfektion også have konsekvenser for andre end bæreren. En ubehandlet klamydia-infektion under en graviditet kan medføre risiko for, at barnet udvikler øjen- eller lungebetændelse efter fødslen. Og så kan en ubehandlet klamydiainfektion hos gravide kvinder forøge risikoen for præmatur fødsel eller lav fødselsvægt – begge ting du helst vil undgå.

Åh åh… Men hvordan opdager jeg en klamydiainfektion?

Nu tænker du måske: ”Hvordan kan jeg vide, om jeg har klamydia? Og hvad gør jeg, hvis jeg skulle være så uheldig at være smittet?” - Til det er svaret heldigvis ret ligetil: infektion med klamydia påvises ved en urinprøve og behandles med antibiotika (en enkelt dosis er i de fleste tilfælde nok til at løse problemet).

Det hele kan klares gennem egen læge eller alternativt hos en af flere klinikker rundt omkring i landet (du kan Google dig frem til en klinik nær dig), og så længe vi fanger infektionen tidligt nok, er der ingen grund til at bekymre dig om alle skrækscenarierne jeg før skitserede – det mest tricky aspekt er dog at regne ud hvornår du skal gå til din læge.

Symptomerne

De mest almindelige symptomer på klamydia er svie ved vandladning og udflåd fra urinrøret. en det er ikke altid så simpelt: Ofte har man slet ingen symptomer (det gælder cirka 50% af mænd og ca. 75% af kvinder ifølge sundhed.dk), og i nogle tilfælde kan du gå flere år med en infektion uden at vise symptomer.

Vidste du at...?

Kvinder er langt bedre til

at blive testet end mænd er?

På Frederiksberg har 23% af de

unge kvinder ladet sig teste

- mod kun 7% af mændene.

Det er en forskel, der også

genfindes på landsplan.


Rådet herfra er derfor: tag en test når du har haft ubeskyttet sex med en ny seksuel partner  - lyder det af meget? Husk at testen udføres så skånsomt og nemt blot ved urinprøve. Og du skal selvfølgelig også testes, hvis du har mistanke om smitte.

En god ide er også, at du som en del af “aftalen” med en ny kæreste begge lader jer teste, clean slate. Og nu I er igang, kan I ligeså godt blive testet for alle kønssygdomme.


Konklusionen

Klamydia er en super nederen sygdom, som desværre er ganske hyppig grundet den store mængde af bærere uden symptomer. De vigtigste pointer at huske på er at blive testet regelmæssigt, at infektionen er forholdsvist nem at slippe af med, og at du altså kun kan blive smittet gennem ubeskyttet sex. Så husk kondom, og har du ellers denne viden med dig, så skal du nok klare dig igennem uden at blive steril.

Læs mere om Sexekspressen her.

Har du et emne, du gerne vil vide mere om? Så skriv til os på kontakt@wawawomb.dk

Vil du vide mere om seksuelt overførte sygdomme?

Viden om fertilitet

Lægen: Hvordan kan sexsygdomme påvirke min fertilitet?

Måske har du haft en sexsygdom som yngre eller for nyligt, og derfor er du blevet lidt bekymret - kan den egentlig gå ind og påvirke din fertilitet og hvordan?

04. marts - 2021