Leder
Der er stadigvæk ikke ligestilling mellem mænd og kvinders kønsceller. Hvorfor må kvinder ikke bestemme over egne kønsceller ligesom mænd kan?
25. februar - 2021
Interview
Cath de Lichtenberg kommer hjem fra udlandet med en PTSD-diagnose. Først da Cathrines krop igen slapper af kan hun overskue at kaste sig over "projekt ICSI-baby".
30. januar - 2021
Ekspert
I en behandlingsproces, der kan handle meget om, at kroppen skal præstere, så er det nemt at overse sindet. Men hver sjette kvinde i fertilitetsbehandling får en depression.
21. januar - 2021
Kvinder, der oplever gentagne graviditetstab, står med en enorm sorg uden nødvendigvis at få svar på, hvorfor de mister graviditeten. Den sorg gribes ikke af sundhedsvæsenet, ifølge læge Camilla Birgitte Sørensen.
27. januar - 2021
Gentagne graviditetstab beskrives af flere som en enorm sorg, frustration og en følelse af en fejlende krop. Men hvad er de typiske årsager til gentagne graviditetstab?
05. februar - 2021
Personlig historie
Mie tænkte, at det kunne gå to veje: Enten gravid i første hug - eller også blev det en langtrukken affære. Det skulle vise sig at blive det sidste med en endometriose-diagnose i tilgift.
Fertilitetsbehandling byder på opture og nedture, og følelser i spandevis. Ikke alle er lige smukke, lige nemme for hverken dig selv eller andre at rumme. En af dem kan være babyjalousi.
31. januar - 2021
Det er det sværeste spørgsmål at svare på: Hvornår skal jeg gå igang med at få børn? Vi forsøger at finde ud af, om der er et lægevidenskabeligt svar, vi kan give dig.
18. februar - 2021
Måske er du pårørende til en i behandling? Eller også står du der selv og lægger krop til behandlingen - men har du nogensinde fået forklaret, hvad 'infertilitet' egentlig er?
22. januar - 2021
Viden om
Danske mænds sædkvalitet har aldrig været lavere, og forskere arbejder på livet løs for at kortlægge hvorfor, vi især i den vestlige verden oplever denne tendens. Hvad kan du selv gøre?
Sofie er ikke typen, der tager et nej for et nej. På den måde fik hun bevæget sig fra bunden af ventelisten til afbudslisten og hurtigere igennem undersøgelserne.
04. marts - 2021
Regelmæssig sex - uge, måned og snart et år senere og stadig ingen positiv test. Det er tid til en udredning hos din læge - men hvordan kommer det til at foregå?
Måske har du også hørt en masse myter og vandrehistorier om, hvordan din livsstil påvirker din fertilitet. Vores livsstil må da have betydning for fertiliteten ... ikke?
Anne dropper p-pillerne, da hun og hendes kæreste er klar til børn. Men derfra går det skævt - menstruationen udebliver, og ved nærmere undersøgelse finder hun ud af, at hun har PCOS.
29. januar - 2021
For nogle et smertefuldt indgreb og for andre en 'walk in the park', men ægudtagningen kommer du ikke uden om, skal du igennem IVF- eller ICSI-behandling.
Måske har du haft en sexsygdom som yngre eller for nyligt, og derfor er du blevet lidt bekymret - kan den egentlig gå ind og påvirke din fertilitet og hvordan?
Hvad er chancen for, at du lykkes med behandling? Vi har samlet alle de vigtigste statistikker, du skal kende, som forhåbentlig gør dig lidt klogere.
21. februar - 2021
Du tænker måske ikke på børn endnu, men du kunne godt tænke dig lidt indsigt i og viden omkring din egen fertilitet, og så kan et besøg hos Fertilitetsrådgivningen være en god idé!
Det ville være dejlig nemt, men du kan selvfølgelig ikke spise dig gravid. Der er en lang række kropslige og mentale faktorer, som spiller ind på en graviditet, og her kan kosten også spille en rolle.
17. februar - 2021
Dagbog
Behandlingen er i gang! Mette og Olivia starter på medicinen og laver små ritualer omkring nålene - men så kommer nedreguleringen og den kunstige overgangsalder.
28. januar - 2021
Har du taget dig selv i at sige, at "så fedt er det heller ikke at have børn klokken 05.00 om morgenen", til en der prøver at få børn. Så er du ikke den eneste... Men vi kan gøre det bedre!
Du har netop fundet ud af, du skal i fertilitetsbehandling og føler dig måske slået ud. Når chokket har lagt sig, før du starter behandling, så læs dette kærlige brev fra fyldt med håb.
26. januar - 2021
Inseminering i naturlig eller stimuleret cyklus - den 'mildeste' behandlingsform af dem alle. Men hvordan ser forløbet ud for dig, hvad skal der ske, og hvad skal du glæde dig til?
20. februar - 2021
Krystaller for fertilitet? Urter indtaget ved måneskin? Når man er i behandling, er man ofte klar til at gøre hvad som helst - bare det giver en baby.
Ventetiden i behandling er næsten den sværeste, og julestemningen og hyggen vender på en tallerken, da Mette og Olivia får besked fra Horsens, et sølle æg har klaret skærene.
Måske har du hørt din mor klage over hedeture eller hørt jokes omkring et svingende humør? Der er ingen vej uden om - alle kvinder skal igennem overgangsalderen.
Malene får sin menstruation sent og starter p-piller med det samme uden en undersøgelse fra lægen. Derfor opdager hun ikke sin PCOS, før hun står og ønsker sig en graviditet.
Spunk, juice, frø, sæd, svømmere, sperm - kært barn har mange navne. Men hvor meget ved du egentlig om de mandlige kønsceller; sædcellerne? Det retter vi op på nu.
Måske ligger det lidt fjernt i hukommelsen; biologiundervisnigen? De fleste af os trænger til en opfrisker om vores egen krop, så her får du fem fakta - det er æg så ringe endda!
Interview med komiker Martin Johannes Larsen som endnu ikke har børn, men han går nu overvejer at få undersøgt sin sædkvalitet.
I 1997 måtte en kvinde kun undergå fertilitetsbehandling, var hun samlevende med en mand. I dag ser det heldigvis anderledes ud - men der er stadig et godt stykke vej til ligestilling.
05. marts - 2021
Mette og hendes partner finder en klinik i et pænt postnummer med væggene plastret til med små nuttede babyer. Ren blær at udstille deres track record. En babyfabrik.
Olivia bliver opereret for sin cyste, men som opfølgning på operationen har de et møde med en gynækolog. Olivias ægreserve er lav. Hvis hun vil bære et barn, er det nu.
Fertilitetsbehandlingsområdet er underlagt en række regler og lovgivning ulig nogen andre behandlingsområder i sundhedsvæsenet - hvorfor og hvordan ser vi på.
Begynder tankerne at cirkle om børn hos dig? Men du ved måske ikke rigtig helt, hvordan du starter snakken med din partner om, om I er klar til det næste skridt.
wawawomb
En kerneværdi hos os er transparens. Derfor vil vi indvie dig i vores overvejelser omkring vores forretningsmodel – og hvorfor vi egentligt skal tjene penge for at kunne skabe en bæredygtig virksomhed.
29. marts - 2021
Vi giver dig et overblik over de forskellige typer af medicin, du typisk får i fertilitetsbehandling og hvordan du kan mærke dem i kroppen.
Danske mænds sædkvalitet har de seneste år trukket overskrifter, for den er historisk lav. Men hvad vil det egentlig sige? Og hvordan finder du ud af, om du har dårlig sædkvalitet?
Danske mænd har rekorden for laveste sædkvalitet i Europa. Men hvorfor står vi med den kedelige rekord? Vi skal se vores velstand og vores kemikalier dybt efter i sømmene.
09. april - 2021
Med Pelle og Caroline Hvenegaard var det kærlighed ved første blik. Pelle havde været skruk i ti år, og de var ikke mange uger om at sætte igang. Men det skulle vise sig at blive et sejt og langt forløb.
11. april - 2021
Thea har den dejligste graviditet. Derfor lander det som noget af et chok, da lægen pludselig ikke længere kan finde hjerteblinket under anden graviditet. Hun bliver udredt med sekundær infertilitet.
'Ægreserve' og 'ægkvalitet' er to begreber, som du måske vil støde på under din udredning eller i behandling. Men hvad betyder de for din fertilitet?
Adam brugte sine 20'ere på at få sig en uddannelse. Og det var først, da han nåede op i 30'erne og var klar til at få børn, at han blev konfronteret med sin fertilitet.
Fertilitetsbehandlingsområdet skiller sig ud fra nærmest alle andre behandlingsområder ved at være relativt skarpt reguleret. Hvorfor og hvilke adgangskrav skal man opfylde?
"Det skal nok gå" og "... op på hesten igen!". Flosklerne sidder løst, når vi sidder over for en, vi holder meget af, og som vi kan se smerter. Men nogen gange skal man finde modet og være i smerten.
Har du oplevet, at du mentalt er blevet mere og mere presset under behandling? Vi stiller spørgsmålet: Kan medicinen forværre situationen?
18. marts - 2021
Behandling kan slide på parforholdet og øget risiko for skilsmisse er en del af virkeligheden. Så hvordan passer du bedst muligt på parforholdet og hinanden undervejs?
At gennemgå et fertilitetsforløb er en stor belastning for den enkelte og for et par, men hvad er det egentlig for en livskrise, man står I? Og gør vi nok for at støtte op om patienten?
Et borgerforeslag er stillet, som kræver udredning efter første graviditetstab. Det er benhårdt at stå i, miste håb og drømme sammen med det lille foster. Men hvad er gentagne graviditetstab?
Det kan være svært helt at finde ud af, hvordan du bedst støtter op om din partner, veninde eller datter i behandling - men tvivl ikke på, at du er vigtig. En helt uundværlig støtte.
Anne-Marie har en svær opvækst, som gør hun ikke ønsker sig børn. I stedet har hun valgt at donere sine æg for at hjælpe kvinder, som brændende ønsker sig et barn.
Måske har du også siddet hjemme og set tv-serien A Handmaid's Tale, mens det har løbet dig koldt ned ad ryggen, "godt det ikke er sådan i virkeligheden!". Men kan vi være på vej derhen?
Endometriose kan være super smertefuldt; ved samleje, når du tisser eller når du får din menstruation. Hvordan får du diagnosen, og hvordan påvirker den din fertilitet?
19. februar - 2021
Måske ved du allerede nu, at du har brug for en sæddonor - eller I har. Det kan også være en overvejelse, som behandlingen skrider frem. Hvordan er processen og hvilke valg, skal du træffe?
03. marts - 2021
Måske har din læge sagt det, eller også har du læst lidt om det: Kost kan bedre din PCOS. Op mod 10% af kvinder lider af PCOS, og det kan have indflydelse på fertiliteten.
22. februar - 2021
50% af befolkningen verden over oplever en menstruation. For nogen er den en ubuden gæst, men for andre går de ligefrem og ønsker sig den, for så kan de tage næste skridt i deres proces mod at være et barn.
Lægen fortæller dig, at du skal i IVF eller ICSI-behandling i ' kort protokol'. Men hvad betyder det, og hvad kommer der egentlig til at ske?
Mettes far synes, at hun skal til at få sig nogle børn. Er det ikke tid til at slå sig ned? Jovist, men det krævede en partner. Og pludselig var han der! Her er første del af Mettes historie.
Er de første tanker om at blive solomor begyndt at spire i dig? Der er mange overvejelser at gøre, men også en enorm styrke at hente i dig selv, hvis du vælger at se det.
Måske er du nået dertil i livet, hvor børn ikke er så langt ude i fremtiden, og du tænker måske også over, om den prævention, du tager, kan have en indvirkning på din fertilitet?
03. februar - 2021
Klamydia er den hyppigste seksuelt overførte sygdom i Danmark - og den er lumsk. For ikke nok med at den kan være svær at opdage, du kan både som mand og kvinde risikere infertilitet.
Anna ved, at vil hun være mor, så kommer hun som lesbisk til at få brug for hjælp. Anna er halvvejs i 30'erne, da hun møder sin kæreste. Igang med IUI, men det bliver et længere forløb.
Måske står du med den ene fod inde ad døren hos din læge, klar til at starte fertilitetsbehandling op. Du har brug for et mentalt kram og en oprejst pande.
Det er let at føle et stort kontroltab under behandling, og derfor søger mange kvinder det alternative for at finde noget de selv kan gøre aktivt. Vi sætter fokus på yogaen - gør det dig gravid?
15. februar - 2021
PCOS er den mest udbredte hormonelle lidelse hos kvinder i den fertile aldersgruppe. Men hvad er PCOS, hvordan påvirker det din fertilitet, og hvad kan du gøre ved det?
Mette kæmper mere og mere for at holde hovedet over vande og opretholde den høflige facade. Facaden, der kan modstå kollegernes små lussinger - uden at slå revner.
Mette og Olivia er endelig nået til den store dag; ægudtagningen, og de triller forsigtigt fra Århus til Horsens og gør sig klar til indgrebet. Nu er det nu.
Isabellas hud slår ud, da hun stopper med p-pillerne, og det bliver gradvist værre og mere acne-lignende. Det er et besøg hos gynækologen som hurtigt slår fast; Isabella har PCOS.
02. februar - 2021
Vi hører det igen og igen - vi føder for få børn. Men hvis ansvar er det at hæve fødselstallene, og hvordan gør vi?
26. februar - 2021
Behandlingssystemet forstår ikke Olivias endometriose, og det driller dem, som de sættes igang med den ene undersøgelse efter den anden. Og så midt i en coronatid.
At lave børn er ikke for børn. Når man skal i fertilitetsbehandling oplever mange det som en absolut livskrise - for hvad er livet pludselig, hvis det ikke er med børn?
For Thomas er det et mysterium, hvordan han er lykkedes relativt nemt med at lave to børn, for han har dårlig sædkvalitet. Det opdagede han under tv-optagelser til et program om nosser.
Camilla havde lyst til at løbe efter sin patient med et kram efter at have overleveret nyheden om, at hun igen var ved at abortere. To år senere var stod hun selv i samme situation.
Der er brug for både sæd- og ægdonorer i Danmark og resten af verden, men hvis du går og overvejer, hvad kravene er for at blive sæddonor, så er det en god idé at sætte sig ind i processen.
Kunstig befrugtning giver kunstige børn? Nej, vi har alle et ansvar for at ændre og opdatere vores sprog.
Mette og Olivia er i Australien, så Mette kan opleve Olivias hjemland. Den store rejse før børn. Fem vidunderlige uger går, men som hjemrejsen nærmer sig, får Olivia pludselige mavesmerter.
Som katten om den varme grød eller en elefant i en glasbutik? Hvordan udtrykker du, at du gerne vil være der for din veninde i behandling - på en kærlig, oprigtig måde?
... Og vigtigst af alt, hvordan beskytter du dig bedst imod dem? Nogle seksuelt overførte sygdomme kan nemlig ende med at påvirke din fertilitet, så husk kondomet.
Er der ting du lige hurtigt skal have svar på? Vi har samlet de oftest stillede spørgsmål folk har til os her.
05. april - 2021
Mette og Olivia bliver stormende forelskede, og da Olivia flytter hertil fra Australien sættes alt på spisen. Alt går hurtigere og snakken om fremtiden lander hurtigt imellem de to.
Langt de fleste af os bliver en gang om måneden opmærksomme på vores fertilitet; når menstruationen kommer - eller udebliver. Forstå den kvindelige cyklus, en gang for alle.
Måske har du hørt om særlige kure, behandlinger med kosttilskud, som er gode for at få "styr på hormonbalancen"? Men hvad er 'hormonbalancen' overhovedet?
Med en recept i hånden er du på vej på apoteket. Vi har samlet listen til dig med det mest gængse medicin og forklarer dig kort og godt, hvad den gør ved din krop.
Der findes ca. ti præventionsformer til kvinder og to til mænd - hvad kan de? Vi giver dig her overblikket sammen med Emma Hyldgaard fra Sexekspressen.
Lægen har netop givet dig besked på, at du skal i IVF-behandling i 'lang protokol', men hvad betyder det for dig?
Social freezing diskuteres i forbindelse med Borgerforeslaget omkring kvinders nedfrosne æg. Men hvad betyder begrebet egentlig? Det forklarer vi dig.
Du er udredt - og hvad så? Nu melder spørgsmålene sig sikkert allerede hos dig. Hvilken behandlingsmulighed er rigtig for dig? Og hvad betyder de mange forkortelser?
Granatæblekerner, nul stramme underbukser og ingen sædevarme. Påstandene er mange omkring, hvad der kan skade sædkvaliteten, men hvad er egentlig fakta?
Din menstruationscyklus er vigtig at kortlægge, hvis du ønsker at være gravid. Den kan afsløre en en underliggende udfordring, som skal lægebehandles for at kunne lykkes det.